Chiar dacă fascinaţia pentru trecut pare să fie pălit în ultima vreme, în favoarea unor teorii ale conspiraţiei şi dorinţe de colonizare a altor planete, nu putem să nu dăm imediat click pe o ştire cu mumii. Mai ales că în Egipt tocmai au fost scoase la lumina 59 de sarcofage cu mumii de acum 2500 de ani. Avem detalii mai jos.
Momentul deschiderii sarcofagelor s-a petrecut live în faţa publicului, turiştilor şi presei în Egipt, la finalul săptămânii trecute. În acele sarcofage se aflau rămăşiţele unor preoţi egipteni îngropaţi cu peste 2 milenii în urmă. Primul sarcofag din lemn găzduia o mumie înfăşurată într-o ţesătură tradiţională decorată în aşa fel încât îi reprezenta chipul. Vestigiile au fost găsite la începutul acestui an într-o necropolă din Saqqara, aproape de Memphis, în sudul oraşului Cairo.
The mummy tomb, which has been sealed for 2500 years, has been opened for the first time. pic.twitter.com/KWGT95girv
— Psychedelic Art (@VisuallySt) October 5, 2020
Acolo se află câteva piramide, inclusiv celebrele piramide din Giza. Arheologi anunţaseră luna trecut că au descoperit 13 sarcofage, dar ulterior numărul a crescut la 59, după explorarea suplimentară a necropolei. Unele mumii se aflau în gropi cu adâncime de 12 metri. Au mai fost descoperie şi 28 de statuete ale zeului morţii, dar şi o statuie de bronz a zeiţei Nefertum. Ministerul de Turism din Egipt speră că descoperirea şi prezentarea vestigiilor în faţa publicului să dea un boost industriei turistice locale, serios afectată de pandemie.
Aş vrea să menţionez şi că tradiţia locală, a egiptenilor spune că deschiderea unui sarcofag, în special al unei mumii egiptene aduce ghinion şi calamităţi pentru cei prezenţi. E celebrul „blestem al faraonului” din cultura populară, un mit care a apărut în anii ’20. Se trage de la momentul din 1923 când a fost deschis mormântul lui Tuttankhamon şi arheologii din echipa lui Howard Carter au început să moară unul câte unul. Egiptul se afla într-o perioadă agitată în anul 500 înainte de Hristos, când au fost îngropate aceste sarcofage.
Witnessed historic event this morning. The presentation of the new archeological finds #Saqqara. 59 mummies, coffins ⚰️ & artifacts. Mummy casks opened for the 1st time. Great moment for 🇪🇬, for the world 🌍 and future Tourism #Worldheritage @KhaledElEnany6 @TourismandAntiq pic.twitter.com/fxK5eLUyMk
— SweAmbEgypt (@SweAmbEgypt) October 3, 2020
Pe atunci regele Persiei, Cambyses II a cucerit Egiptul şi l-a integrat în imperiul său. A fost o domnie cu investiţii în temple şi în economie, continuată de Darius I, dar şi cu expansiune de clădiri administrative. În anul 404 IHR egiptenii şi-au luat puterea înapoi.