Imaginaţi-vă o baghetă magică care îţi arată ca un detector de metale cine are operaţii estetice în jurul tău… Ei bine echivalentul acelei baghete tocmai a apărut, dar doar în varianta digitală, etapa Photoshop. Adobe a creat un prototip de tool AI, care detectează automat feţele trecute prin Photoshop.
Trăim în epoca deepfake-urilor, în care orice celebritate poate fi făcută să spună orice. Proiectul a fost realizat în colaborare cu oamenii de ştiinţă de la Universitatea Berkeley. Foloseşte machine learning pentru a detecta automat feţele prelucrate. Anul trecut tot Adobe crea un tool AI care detecta media editată prin clonare, înlăturare de obiecte sau alipire.
Deocamdată nu sunt planuri de a transforma aşa ceva în tool comercial. O utilitate ar fi pentru perfecţionarea Photoshopperilor de la revistele de modă şi tabloide. E şi o idee bună pentru a găsi imaginile false, care tot circulă pe Internet, evident manipulate. Sunt multe implicaţii etice ale unui content fals, cu un mesaj greşit sau provocator.
Tool-ul este realizat pentru a descoperi în special editările făcute cu funcţia Liquify din Photoshop, cea mai des folosită pentru a modifica feţele şi expresiile faciale. Inginerii au antrenat o reţea neurală cu o bază de date cu feţe umane, cu imagini de tip „înainte” şi „după” editare în Liquify. Softul a găsit răspunsul corect în 99% din cazuri, faţă de oamenii care au avut o poză editată în faţă şi au răspuns corect 53% din timp.
Mai e totuşi cale lungă până la ideea unui buton de „undo” pentru orice Photoshop. Deocamdată dacă ajunge unealta la Facebook va ajuta cu depistarea de fake news.