În vreme ce SpaceX se poate lăuda cu cea mai mare navetă propulsată în orbită în ultimele decenii, japonezii preferă miniaturile. Agenţia de Explorare Aerospaţială a Japoniei (JAXA) a lansat o mini rachetă în orbită în acest weekend, cea mai mică de acest tip de până acum.
A fost o lansare demonstrativă, iar JAXA a propulsat în spaţiu un satelit de tip „cubesat”, TRICOM-1R. Acesta se afla în orbita joasă a Pământului şi va realiza observaţii asupra planetei noastre folosind camere speciale aflate la bord. Racheta cea mică se numeşte SS-520-5 şi stabileşte un record de dimensiuni reduse când vine vorba de mecanisme de ridicare a sateliţilor în orbită.
Se porneşte de la o rachetă SS-520, cu acea extra particulă aducând propulsia necesară pentru a ajunge în orbită. Misiunea aceasta se înscrie într-o serie de tentative de a micşora formatul rachetelor care ajung în spaţiu. Neo zeelandezii de la Rocket Lab au reuşit să lanseze prima lor racheta mică numită Electron luna trecută, ducând nu mai puţin de 4 sateliţi în orbită.
Avantajele unor rachete mici? Costuri scăzute în primul rând, permiţând şi unor companii mai mici care nu îşi permit să lucreze cu SpaceX să ducă sateliţi în cosmos. Racheta japonezilor măsoară 9.5 metri în lungime şi are 52 de centimetri în diametru, dimensiuni modeste când vorbim despre vehicule cosmice. Satelitul CubeSat cântăreşte doar 3 kilograme.
Iniţial racheta trebuia să fie lansată în ianuarie 2017, dar atunci experimentul a eşuat, echipa de la sol pierzând contactul cu vehiculul la 20 de secunde de la decolare.