Unele inovaţii tech ale marilor producători de telefoane sunt menite doar să le aducă bani, altele sunt gândite să ne facă vieţile mai bune. De abia în ultima jumătate de deceniu smartphone-urile au început să devină mai orientate spre persoanele cu handicap, iar acum îi vedem pe cei de la Apple pregătind un sistem de navigare pentru cei nevăzători.
Apple ar fi brevetat un nou sistem de ghidare şi navigare pentru persoane nevăzătoare şi cu probleme de vedere. Firma din Cupertino a publicat la Biroul SUA de Brevete şi Trademark-uri un document cu titlul „Terminal de Ghidare Pentru Cei cu Probleme Senzoriale”. Inventatorul este Chananiel Weintraub din Israel. Astfel de aparate de ghidaj includ haine inteligente, o zonă în care Apple nu activează încă.
Ştiu că Google şi Intel explorau acest tip de produs la un moment dat. Nu se axează doar pe cei cu probleme de vedere brevetul ci şi pe cei cu probleme auditive. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima în 2012 că 285 de milioane de persoane au probleme de vedere, iar 39 de milioane sunt nevăzătoare. Apple vrea să îi scape pe aceşti oameni de ghidaj cu bastoane şi câini special dresaţi.
Datele senzoriale ar urma să fie obţinute de la aparate folosite de persoana respectivă. Mediul din jur va fi cartografiat şi modelat pe o suprafaţă tactilă. Utilizatorul orb va putea interacţiona cu o hartă 3D a mediului din jur astfel. Utilizatorii cu probleme senzoriale pot folosi un terminal care le oferă ghidare mai amplă decât bastonul. O interfaţă input/output ar fi folosită în acest scop, dar şi o componentă legată de datele obţinute de la senzori.
Zonele ridicate ale unei suprafeţe vor arăta denivelările din jur şi vor putea fi simţite cu mâna de către utilizator. Există şi notificări audio şi o funcţie radar, cu un fel de predicţie a traiectoriei unui obiect ce va ajunge în calea persoanei cu probleme de vedere. Vă recomand să aruncaţi o privire peste sursă pentru a înţelege mai bine brevetul.
Era şi cazul ca persoanele cu probleme senzoriale să poată naviga mai precis în acest mediu aglomerat din ziua de azi. E fascinant cum medicina a avansat în atâtea zone, mai puţin în compensarea unor handicapuri.