Agricultura este o activitate solicitantă atât din punct de vedere al timpului, cât și a efortului depus de fermieri. Totuși, pare-că o fermă din Australia a reușit să automatizeze procesul. Aflăm prin intermediul agronet.ro că aceasta este complet automatizată și hands-free, fiind operată de către roboți. Avem detalii mai jos.
Ferma a fost dezvoltată de către cercetătorii din cadrul Universității Charles Sturt din orașul Wagga, Australia, în parteneriat cu Food Agility Cooperative Research Centre. Este compusă din roboți și senzori inteligenți cu AI, având 1900 de hectare. Este considerată un experiment și un proiect costisitor, 20 de milioane de dolari fiind necesari pentru dezvoltarea sa.
Dronele analizează culturile din aer, senzorii identifică gradul de umiditate și nutrienții din sol. Roboții, pe de altă parte, se ocupă de culesul fructelor și legumelor. Cercetătorii și fermierii stau în spatele ecranelor și monitorizează aparatele, roboții și senzorii. Nu în ultimul rând, chiar și tractoarele sunt autonome. Bineînțeles, tehnologia este bine securizată.
Senzorii pot mășura și interacțiunea dintre plante, soluri și animale și evident, totul este construit în jurul sustenabilității și eficienței de consum energetic. E important faptul că ferma rămâne operațională chiar și noaptea, după apus, toate procesele fiind automatizate. Aflăm că în prezent se realizează teste și în orașe, acestea implicând sere inteligente ce au nevoie de resurse minime. Se fac progrese și în cazul companiilor ce produc „carne” artificială cu emisii reduse.
Dacă vă făceați griji de milioanele de joburi pierdute, aflați că World Economic Forum prezice că odată cu automatizarea vor fi create în jur de 97 de milioane de locuri de muncă, mult mai multe decât se vor pierde. Chiar dacă ferma funcționează la nivel autonom acum, aflăm că în viitor munca roboților o va completa pe cea a fermierilor.