În general când scriem despre supercomputere, ne gândim la quantum computing, la Legea lui Moore şi la bătălia SUA-China. Japonia tocmai a intrat pe fir cu Fugaku, un supercomputer, care s-a clasificat pe locul întâi într-un top 500 al celor mai puternice computere de pe glob. Fujitsu e în spatele său şi aflaţi ce tehnologie foloseşte în rândurile de mai jos.
Supercomputerul Fujitsu Fugaku ocupă primul loc în top 500 supercomputere la nivel global. Maşinăria se află la Centrul RIKEN de Ştiinţe Computaţionale din Japonia. A reuşit marea performanţă de a le întrece pe Sierra şi Summit, două sisteme din SUA realizate de IBM şi operate pe teritoriu american. China e pe locul 4 şi 5 cu unităţile Sunway TaihuLight şi Tianhe-2A. Fugaku atinge un scor de 415.5 Petaflops în testul High Performance Linpack (HPL), întrecând Summit-ul americanilor de 2.8 ori.
La bază se află un procesor cu 48 de nuclee, un A64FX bazat pe tehnologie ARM. A64FX e un CPU de tip many core care poate concura cu AMD Epyc sau Intel Xeon. Poate avea şi rolul de GPU în anumite sarcini rivalizând cu soluţiile NVIDIA Volta. Acest SoC combină CPU şi GPU, dar este şi mai eficient la consum decât rivalii. Astfel de procesoare şi computere precum Fugaku sunt puse la sarcini intense, ce necesită putere mare de calcul, precum cercetarea şi dezvoltarea din domeniul medicinei sau segmentului aerospaţial.
Fugaku realizează experimente deep learning cu 100.000 de noduri sau mai mult. Văzând atâta putere pe un CPU ARM înţelegem de ce Apple a făcut trecerea de la Intel la o soluţie ARM.
Topul anterior menţionat are şi o categorie de eficienţă a sistemelor, iar aici Fugaku e pe locul 9. TOP500 indică şi faptul că au intrat în top 51 de sisteme noi, un record de la iniţierea clasamentului în 1993. Lista de computere ajunge la 2.23 exaflops, de la 1.65 exaflops la ultima verificare acum 6 luni. China are partea leului cu 226 de sisteme din 500. SUA e pe 2 cu 114 sisteme, iar Japonia pe 3 cu 30. Franţa are 18, iar Germania 16.