Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bergen, Norvegia au trimis roboţi exploratori la o adâncime de 2500 de metri pentru a găsi minerale rare. Acestea sunt utile pentru producţia de electronice şi electrocasnice, în condiţiile în care e tot mai greu să găseşti materiale de gen care să nu fie sub monopol chinez sau japonez.
Norvegienii fac explorări în apele cuprinse între Norvegia şi Groenlanda. Zona de adâncime maximă nu este cunoscută şi explorată în totalitate încă, iar oamenii de ştiinţă afirmă că ştim mai multe despre suprafaţa Lunii şi a planetei Marte decât despre fundul oceanelor de pe Terra. Tehnologiile puse la treabă de experţi includ roboţi autonomi şi submarine cu piloţi umani.
În adâncul mărilor şi oceanelor se caută zinc, aur şi cupru, printre altele. 17 elemente chimice foarte rare sunt de fapt căutate, ele fiind vitale pentru producţia de smartphone-uri, pentru ecrane de telefon, magneţi, obiective de cameră şi aparatele de radiografie. Echipa de abia a început să exploreze acele ape şi va petrece următorii 5 ani în căutări. China este lider global în exploatarea mineralelor din adâncul oceanelor şi mărilor.
Sunt multe probleme la acest capitol, fiind ameninţate ecosistemele marine de astfel de exploatări. În acest moment cererea globală de nichel este de 2 milioane de tone pe an şi va ajunge la 4 milioane până în 2030. Toate resursele de pe solul terestru sunt de 76 de milioane de tone, dar în Oceane se află cel puţin dublu.