Cercetătorii au creat „piele electronică” pentru roboţi, sensibilă la atingere şi auto vindecabilă

0
1074

Dacă Elon Musk vrea să ne conecteze creierele cu o interfaţă robotică, ei bine cercetătorii de la NUS vor să dea roboţilor atribute umane. După ce le-au oferit văz, auz şi miros, e momentul pentru simţul tactil. Şi asta prin sistemul nervos artificial ACES.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Oamenii de ştiinţă au creat un sistem numit Asynchronous Coded Electronic Skin (ACES), care oferă o senzaţie la atingere echivalentă cu pielea umană, ba chiar mai bună. „Pielea electronică” poate supravieţui la contacte dure şi răspunde imediat la atingere. Se poate asocia cu numeroase tipuri de senzori, iar ca inspiraţie cercetătorii au folosit elementele senzoriale şi nervii asociaţi pielii umane.

A fost nevoie de o muncă de un an şi jumătate pentru a realiza un senzor care să se descurce bine cu interpretarea semnalelor tactile. ACES poate detecta semnale fix ca sistemul nervos uman. În loc să fie create mănunchiuri de nervi ca în cazul pielii umane, aici avem o reţea de senzori conectaţi cu un conductor electric comun. Sistemul e deocamdată la scară mică, fiind greu de scalat pentru că are un sistem de cablare foarte complex, care îl face sensibil la daune.

ACES poate detecta atingeri de 1000 de ori mai rapid decât pielea umană şi poate diferenţia contactul fizic între diferiţi senzori în mai puţin de 60 de nano secunde. Aceasta este cea mai mare viteză atinsă de o piele electronică până acum. Poate identifica şi forma, textura şi duritatea obiectelor în 10 milisecunde. Deocamdată echipa de cercetători a asociat ACES cu un strat secundar, rezistent la apă şi care se vindecă automat, dezvoltat în laborator.

Practic au creat o piele electronică care se repara singură şi e foarte sensibilă la atingeri. Până la implementarea la nivel uman mai e cale lungă totuşi.