Sunt sigur că aţi auzit de ideea de a folosi folie din aluminiu pentru a creşte acoperirea routerului vostru sau chiar viteza. Ideea este undeva între concept şi realitate şi nu aduce chiar o îmbunătăţire dramatică. Cercetătorii au reuşit totuşi să treacă la nivelul următor aparent. E vorba deespre oamenii de ştiinţă de la Universitatea Dartmouth, care au realizat o formă specială scoasă la imprimantă 3D şi acoperită cu folie de aluminiu.
Respectiva formă 3D acoperită cu aluminiu ar îmbunătăţi raza de acoperire a routerului, dar şi securitatea WiFi. Proiectul implică plasarea unui mecanism reflector peste şi în jurul antenelor routerului WiFi, pentru a da o formă razei wireless, crescând distanţa acoperită şi împiedicând trecerea sa prin spaţii nedorite. Investiţia a fost de doar 35 de dolari şi cu o bună cunoaştere a matematicii şi statisticilor aferente, poate fi realizat un „reflector” wireless custom care duce performanţa unui router banal la nivel modelelor care costă sute sau mii de dolari.
O spune un profesor de la Universitate şi nu noi. Colegii lui Xia Zhou, profesorul respectiv au testat multiple tipuri de antene direcţionale şi chiar şi clasica soluţie a cutiei de suc în spatele routerului pentru a direcţiona razele WiFi spre un terminal ţintă. S-a găsit o formă ideală în cele din urmă şi a fost creat un program numit WiPrint, care imprimă 3D fix forma necesară pentru a crea razele dorite.
Nu putem decât să ne întrebăm de ce routerele nu au şi un fel de „antene parabolice” de acest gen pentru a direcţiona mai bine razele şi de ce sunt mereu cutii dreptunghiulare cu antene întinse în sus. Vedeţi în clipul de mai jos cum a mers proiectul WiPrint. Huawei, TP-Link şi D-Link ar face bine să înveţe ceva de aici.