De obicei auzim ştiri care încep cu „cercetătorii britanici„, dar hai să le dăm şi celor germani o şansă. Aceştia au început să scaneze în laborator instrumente muzicale foarte vechi, pentru a le descoperi secretele.
Nu e vorba de orice institut ci de Fraunhofer, cel care a inventat MP3-ul. Cercetătorii nu vor doar să investigheze, ci şi să conserve pe cât posibil acele instrumente, mai ales pe cele folosite de Bach şi Handel pentru a compune muzică. Acest tip de instrumente au fost trecute prin uriaşe aparate de raze X. E vorba despre mii de obiecte de gen, inclusiv pianuri, instrumente de suflat, percuţii, iar motivul utilizării razelor X e faptul că sunt prea fragile pentru a fi dezasamblate.
Perioada barocă a dat naştere unor opere de artă incredibile, iar cercetătorii vor să le studieze cu atenţie pentru a descoperi ce anume caracteriza acel sunet baroc. Pe lângă studierea instrumentelor ar putea avea loc şi replicarea lor, astfel încât muzicienii de azi să aibă acces la tehnologia de acum 200, 300 sau chiar 400 de ani. Până acum au fost scanate peste 100 de instrumente muzicale la Fraunhofer Development Center.
Sistemul de analiză include două turnuri de 8 metri înălţime şi o platformă rotativă cu diametru de 3 metri. Acestea se află într-o hală specială, care acoperă o zonă de 300 de metri pătraţi şi are o înălţime de 14 metri. Acolo se poate scana lejer un pian din acelea mari, clasice, precum cel din imaginea de mai sus. Scanarea e foarte lungă ca durată, iar o vioară spre exemplu la rezoluţie de 50 de microni are nevoie de 20 de ore pentru a trece prin sistem.
Planul este ca întreaga colecţie de instrumente clasice a muzeelor germane să fie digitalizată şi eventual reprodusă virtual şi electronic într-o bună zi.