Cum zona de la Chernobîl e complet inutilizabilă pentru agricultură, industrie sau orice alt domeniu, am fi crezut că va mai fi abandonată încă multe zeci de ani sau chiar sute. Ei bine nu, autorităţile ucrainiene au venit cu o idee inedită, de a crea un uriaş generator de energie electrică acolo, prin intermediul unui câmp de panouri solare.
În „zona zero” a reactorului se află în aceste zile muncitori care înalţă sute de panouri închise la culoare, Ucraina pregătindu-se să readucă la viaţă Chernobîl, dar într-o epocă „verde”. Va fi o „fabrică” de energie solară care generează 1 megawatt de energie şi se află la doar câteva sute de metri de sarcofagul de plumb şi metal care îmbracă rămăşiţele reactorului distrus în 1986.
Câmpul de panouri va furniza suficientă energie pentru a alimenta un sat de mărime medie, sau 2000 de locuinţe mai bine zis. Instalaţia solară va fi pusă în funcţiune peste câteva săptămâni, deşi nu e chiar cea mai însorită perioadă a anului. Grupul industrial din spatele proiectului a cheltuit 1 milion de euro pe structură, care include 3800 de panouri fotovoltaice, amplasate pe o zonă de 1.6 hectare.
Investiţia ar urma să fie amortizată în aproximativ 7 ani. După ce va evolua, sistemul va putea produce chiar de 100 de ori mai multă energie decât la inaugurare. Ucraina a renunţat la cumpărarea de gaz de la Rusia în ultimii 2 ani şi caută surse alternative de energie. Reactorul numărul 4 de la Chernobîl exploda pe 26 aprilie 1986, contaminând până la 3 sferturi din continentul european, în special Rusia, Ucraina şi Belarus.
Autorităţile sovietice au evacuat peste 2000 de kilometri pătraţi, care rămân şi acum abandonaţi. Fiinţele umane nu vor putea locui în zonă timp de 24.000 de ani. Terenul ieftin şi apropierea de reţeaua de energie electrică sunt avantaje pentru a monta panouri solare acolo.