China depăşeşte SUA la investiţiile în startupuri AI, axate pe cipuri şi recunoaştere facială

0
1100

În ultimii ani am văzut China investind masiv în segmentul AI, de cipuri şi tehnologii avansate, luând chiar faţa SUA la proiecte de gen mai nou. Se pare că ţara cu cea mai mare populaţie de pe glob a depăşit Statele Unite la nivelul finanţării la nivel de startup AI.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Chinezii se axează pe recunoaştere facială şi pe cipurile aferente pentru proiectele AI. Cele mai noi date şi cifre legate de fenomen vin de la analiştii de la CB Insights, care indică evoluţia chinezilor. Ţara a reprezentat 48% din finanţarea totală la nivel de startupuri în 2017, faţă de 38% cât a reprezentat SUA. La nivelul proiectelor finanţate per individ, nu per startup, China ajunge la doar 9% din total.

SUA se află totuşi pe primul loc atât ca număr TOTAL de startupuri AI, dar şi ca finanţare totală. Practic China conduce la numărul de dolari acordaţi acelor companiii startup şi cam atât. Totuşi autorităţile locale au o viziune clară şi agresivă cu privire la proiectele inteligenţei artificiale. China are toate motivele să apese pedala de acceleraţie, având o populaţie uriaşă, de 1.4 miliarde de persoane, care oferă o sumedenie de date de centralizat şi scalat pentru companii.

Guvernul contribuie cu bani la proiectele de acest gen, pentru a îşi uşura sarcina de a procesa datele populaţiei. În plus reglementările pentru proiectele digitale sunt ceva mai relaxate decât în State în epoca Trump. Trebuie spus că aceste reglementări la liber au şi efecte secundare, precum controlul mai strict al statului asupra fiecărui proiect şi posibilitatea de a modifica după pofta inimii scopul softului.

Recunoaşterea facială este un aspect pe care se insistă foarte mult, mai ales la finanţare. Tehnologia e tot mai răspândită în oraşele din China, fiind folosită pentru a îi identifică pe cei care trec pe roşu sau chiar utilizată pentru a aloca hârtie igienică. În plus guvernul poate supraveghea şi urmări populaţia mai uşor în acest mod. SUA nu prea ar vrea să se laude cu aşa ceva…

Şi segmentul producătorilor de cipuri AI e în creştere în China, cu CPU-uri construite special pentru machine learning.