China şi SUA au făcut schimb de poziţie de lider în zona supercomputerelor în ultimii ani, dar acum China vrea să îşi cimenteze poziţia. Statul asiatic are o cotă de piaţă de 45.4% din piaţa supercomputerelor, iar SUA are 21.8%. Acum aflăm că au fost anunţate investiţii de multe miliarde de dolari în China pentru a upgrada cele 3 supercomputere existente.
Dorinţa este de a ajunge la cea mai nouă tehnologie computaţională exascale în următorii 3 ani. În ciuda cotei de piaţă mai mari, China a pierdut la imagine, SUA lansând cel mai rapid supercomputer din lume în 2018. Acest gest a încheiat o perioadă de 5 ani în care China a dominat piaţa. Chinezii doresc ca noul supercomputer Shuguang să opereze cu 50% mai rapid decât cele mai bune dispozitive din SUA.
Dacă totul merge conform planurilor, atunci China va lua titlul înapoi de la SUA în topul celor mai rapide computere în acest an. Informaţia vine de la surse chineze, care au cerut să nu fie numite. Supercomputerele next gen din China vor fi livrate Centrului Academiei Chineze de Ştiinţe din Beijing, care se ocupă printre altele cu computere din top 500 cele mai rapide PC-uri din lume.
Abilitatea de a produce cele mai puternice computere din lume reflectă evoluţia şi tehnica unei naţiuni. Astfel de maşinării sunt folosite pentru predicţii meteo, simularea de explozii nucleare şi evident quantum computing şi AI. Între timp SUA încă beneficiază de National Strategic Computering Iniţiative, înfiinţată de Obama în 2015. Pentru curioşi computing-ul exascale face referire la maşinării capabile de 1 miliard de miliarde de calcule pe secundă.