China reuşeşte premiera, ducând o sondă pe partea întunecată a Lunii

1
1154

Începutul de an ne aduce o premieră cosmică şi istorică, China reuşind să aducă o sondă pe partea întunecată a Lunii. În ultimele ore din ziua de 2 ianuarie chinezii au reuşit să ajungă în acea zonă a satelitului pentru prima oară în istorie.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

E vorba despre un lander şi un rover, care au fost lansate din China la început de decembrie. Ulterior au ajuns într-un crater cu diametru de 2500 de kilometri pe partea Lunii care e opusă Pământului. Din ce am înţeles China ar fi ales un crater în interiorul altui crater, pentru a avea acces mai uşor la straturile geologice ale Lunii.

Această aselenizare face parte din Chang’e-4, o serie de misiuni care au rolul de explorare a satelitului nostru natural. Până acum China a mai trimis un alt lander şi rover pe Lună, fiind doar a treia ţară care a aselenizat lent şi fără probleme. Lander-ul făcea parte din misiunea Chang’e-3 şi a ajuns pe partea apropiată a Lunii, pe care o vedem mereu.

Cea mai mare problemă cu partea întunecată a Lunii e faptul că nu prea poţi comunica cu aparatele trimise acolo şi cu roboţii. Ca atare, chinezii au fost nevoiţi să lanseze un satelit lunar special în luna mai. Acesta se află lângă Lună şi preia semnalul aferent pentru comunicaţii şi transmisii. Specialiştii chinezi au ales cu atenţie zona pentru fixare a sondei noi.

Aceasta are o vedere completă a bazinului South Pole-Aitken. Această regiune ar fi de fapt un crater foarte vechi creat de un meteorit de mari dimensiuni care a lovit Luna cu miliarde de ani în urmă. Analiza solului selenar va determina cum era spaţiul în acea perioadă. Deocamdată aşteptăm să fie pornit roverul şi să aflăm mai multe despre compoziţia şi structura rocilor din zonă.

Un avantaj este că se pot realiza experimente complet fără interferenţe ale Pământului şi uneori ale Soarelui.