Cine ar fi crezut că o să înceapă ziua de 8 iunie aflând că o comună din România are propria monedă virtuală? E vorba despre Ciugud şi al său CIUGUban. Comuna Ciugud din judeţul Alba este prima comunitate din ţara noastră cu propria monedă virtuală, iar aceşti bani virtuali vor fi folosiţi initali că recompensă pentru colectarea de deşeuri.
E vorba despre colectarea selectivă realizată de către cei mici. Există o staţie de prelucrare şi reciclare a ambalajelor, care are forma unui robot şi este deja activă în curtea Şcolii Gimnaziale Ciugud. Până la finalul vacanţei de vară cei mici sunt provocaţi să recicleze cât mai multe ambalaje, fiind răsplătiţi cu monete virtuale. Acestea vin sub formă de bonuri şi se pot transforma în bani reali la începutul viitorului an şcolar. Copiii pot cheltui acele sume pe activităţi şcolare, rechizite sau activităţi extraşcolare.
Acesta e doar începutul, urmând a fi înfiinţate şi alte staţii de reciclare în aceeaşi comună. Odată implicaţi şi adulţii, aceştia vor putea utiliza monedele CIUGUban la magazinele săteşti care se vor alătura proiectului. Există şi o discuţie despre utilizarea monedelor la plata de taxe şi impozite, dacă se aprobă legislaţia aferentă. Robotul din curtea şcolii gimnaziale este numit „Verzulica – roboţelul reciclator”.
România este pe unul dintre ultimele locuri în UE la reciclare, ceea ce înseamnă că ţara noastră e penalizată pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. Se fac totuşi demersuri în această privinţă, precum legea returnării garanţiei pentru ambalaje şi acum avem şi acest CIUGUban.
Proiectul cu moneda virtuală este realizat alături de compania americană Envipco, unul dintre cei mai mari producători mondiali de RVM-uri (Reverse Vending Machines).