CES a trecut, dar lansările inedite rămân. Tocmai a fost prezentat Origin, un vehicul care vrea să le facă pe toate: să concureze şi cu Tesla şi cu Uber printr-un soi de dubiţă. Proiectul vine de la compania Cruise, care îi are pe GM ca firmă mamă şi pe Honda ca investitor.
Acesta este un vehicul de ride sharing, un model electric şi autonom. Nu are volan, nu are pedale şi e gândit să ruleze la viteze specifice unei autostrăzi. Are un interior generos spaţiat, cu scaune care sunt îndreptate unul spre celălalt, ideale pentru comunicare. Fiecare scaun aduce şi răsfăţul tehnologiei moderne: porturi USB, ecrane deasupra şi multe altele. Portierele glisează pe conturul maşinii pentru a nu lovi bicicliştii. Origin Cruise nu va fi de vânzare, va fi şi maşină şi serviciu, operat ca Uber via app pe telefon şi disponibil 24 din 24.

O flotă de prototipuri a împânzit deja San Francisco de câţiva ani, rulând pe milioane de kilometri. Cruise estimează că o persoană de rând poate economisi cam 5000 de dolari pe an folosind Origin, decât maşina sa sau chiar un serviciu de ride sharing clasic. Chiar dacă maşina pare mai mult o dubiţă, producătorul promite că e de fapt de mărimea unui SUV mai mare. Origin are motoare electrice amplasate la marginile vehiculului, iar bateriile sunt în podea.
Avem şi două zone adâncite pentru picioare, foarte generoase şi ele. Maşina are şi ecrane la exterior, care afişează numărul şi identificatoarele sale pentru a nu fi confundată de pasageri. Vehiculul este şi modular, deci poate fi upgradat cu componente noi, în loc să fie înlocuit pe măsură ce trece timpul. Origin are un look elegant, negru şi lucios, dar este plin de senzori, cei mai importanţi fiind cei doi din faţă: au formă de bufniţă şi se pot roti rapid pentru a detecta obstacole. Sistemul combină o cameră şi un radar.
Totul sună fascinant, dar aşteptam să vedem şi nişte preţuri. Aş vedea aşa ceva cumpărat de marile primării din SUA.