Am trecut de războiul rece şi de cursa înarmărilor cu avioane de luptă sau tancuri. Acum înarmarea se face la nivel de AI, iar SUA şi China se luptă pentru supremaţie. Uneori tehnologia AI, care pare benevolă şi civilă la prima vedere se strecoară şi în zona militară, ameninţând să dea naştere la „roboţi ucigaşi” conform grupului olandez de susţinere a păcii Pax.
Pax a publicat un raport oficial în care menţionează că utilizarea militară a inteligenţei artificiale ar putea lăsa algoritmilor putere de decizie de viaţă şi de moarte. Ştim deja că există drone autonome, avioane stealth autonome în China şi submarine chiar pregătite să răspundă la foc în mod automat. Pax crede că dacă această cursă continuă şi include şi alte ţări nu va ieşi nimic bun din asta.
Mai mult decât atât, grupul olandez solicită şi o interdicţie în prealabil a roboţilor ucigaşi care vor sosi pe viitor. Practic Pax nu vrea ca deciziile asupra morţii unui om (sau grup de oameni) să fie luate de un AI. 7 naţiuni au fost numite ca problematice în această cursă pentru AI-ul militar suprem. Inteligenţa artificială scurtează timpii de răspuns şi face loviturile mai precise, dar aduce şi riscuri legate de victime colaterale, pe care un AI ar putea să le ignore.
Ştim că la presiunea publicului Google s-a retras din toate proiectele militare pe bază de AI, dar în China nu sunt oprelişti de gen. Două organizaţii mari de cercetare şi studiu AI sunt înfiinţate în acea ţară, axate strict pe zona militară. Beijing-ul studiază şi un „joc de algoritmi” care va prezice cu precizie ce se poate întâmpla pe câmpul de luptă.
Şi Rusia a început să lucreze la proiecte de gen, dar fără a anunţa nimic public. E nevoie de un nou acord al tuturor ţărilor, care să reglementeze utilizarea de AI pe viitor. Sunt şi ceva măsuri pentru ca sistemele să nu o ia razna: în 2012 Pentagonul a ordonat că sistemele de arme semi autonome să nu atace sau selecteze ţinte autonom dacă pierd conexiunea cu forţele de decizie.