Atacul ransomware „WannaCry” sau „WannaCrypt” din ultimele zile a trezit la realitate multe autorităţi şi organizaţii de stat, care foloseau software învechit. Printre ele se numără şi Departamentul de Apărare din SUA, care a făcut o prioritate zero din trecerea la sistemul de operare Windows 10.
Fostul Chief Information Officer al Departamentului de Apărare, Terry Halvorsen a declarat recent că până acum tehnologiile se învecheau până să ajungă să fie implementate în instituţie. Pentagonul folosea software propriu şi sisteme guvernamentale, dar acum scopul este de a trece în proporţie de 90% la Windows 10 pe terminalele din organizaţie. Odată cu noul OS va fi inclus şi un „Defense Enterprise Office Platform” , care va integra video, voce, email şi platforme de administrare a conţinuturilor.
Toate acestea şi uneltele de comunicare sunt integrate într-un singur client. Cum sistemul de sănătate britanic a fost grav lovit de atacul WannaCry, dar şi la noi uzinele Dacia, nu avem cum să ştim exact anvergura pagubelor produse de acest tip de ransomware. Sunt şi state mai secretoase şi instutii precum centrale atomoelectrice, care nu s-ar înghesui să anunţe o defecţiune sau un atac.
Revenind la autorităţile americane, actualul CIO al Departamentului de Apărare SUA, John Zangardi pare convins că toate reţelele şi sistemele organizaţiei vor fi actualizate la Windows 10 până la finalul anului calendaristic. Lucru pe care de altfel vi-l recomand şi vouă…