Departamentul de Justiție a acuzat Google că menține un monopol ilegal asupra publicității pe și de căutare, printr-un proces intentat astăzi. Aceasta reprezintă cea mai mare provocare juridică a guvernului, împotriva unei mari companii de tehnologie, din toate timpurile.
Scriam despre acest proces acum câteva zile, când v-am anunțat cu privire la faptul că Google ar putea fi forțat de către guvern să vândă Chrome. Aparent, DoJ a decis să înceapă astăzi bătălia cu gigantul tehnologic, legal, în instanță.
Jeffrey A. Rosen, procuror general adjunct a declarat:
„Google este poarta de acces către internet și un gigant în materie de căutare și publicitate”
„Google a obținut un anumit succes în primii săi ani și nimeni nu îl constrânge. Dar, după cum explică plângerea antitrust depusă astăzi, și-a păstrat puterea de monopol prin practici de excludere care sunt dăunătoare pentru piață. Deci, Departamentul Justiției a stabilit că este necesar un proces antitrust pentru a aduce beneficii consumatorilor.
Dacă guvernul nu aplică legile antitrust pentru a permite concurența, am putea pierde următorul val de inovație. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil ca americanii să nu mai ajungă niciodată să vadă Google.” El a spus că DoJ intenționează să își continue demersurile cu privire la practicile anticoncurențiale ale platformelor online.
În proces, se așteaptă ca Departamentul Justiției să susțină că Google a folosit practici anticoncurențiale pentru a-și proteja poziția de monopol ca forță dominantă pe căutare și publicitate, care stau la baza companiei: reclame, minerit de date, distribuție video și servicii de informare.
Ar fi prima provocare juridică semnificativă cu care s-a confruntat Google din partea autorităților de reglementare din SUA, în pofida investigațiilor de ani de zile asupra practicilor companiei.
O încercare de a aduce gigantul în fața instanțelor judecătorești pentru practicile sale anticoncurenționale datează încă din 2012. Atunci, a fost în cele din urmă respinsă, deoarece autoritățile de reglementare nu erau sigure că pot face ceva în acest caz. Din acel moment și până acum, valoarea Alphabet a crescut până la peste 1 trilion de dolari (începând cu prețul acțiunilor de astăzi).
Alphabet, compania-mamă a Google, deține o poziție de lider atât pe căutare, cât și pe domeniul video. Compania domniă piața căutărilor, astfel că aproximativ 90% din cautările internaționale pe internet sunt efectuate pe platforma sa, cât și prin aproximativ trei sferturi de americani care apelează la YouTube pentru conținut video.
În proces, Departamentul Justiției va spune că filiala Google deținută de Alphabet folosește o rețea de acorduri comerciale excludente pentru excluderea concurenței. Miliardele de dolari pe care le strânge gigantul din căutări plătesc producătorii de telefoane mobile, operatorii și browserele pentru a face ca motorul de căutare Google să fie prestabilit. Acest lucru împiedică concurenții să poată accesa traficul de care ar avea nevoie pentru a-și crea propriul motor de căutare.
Potrivit oficialilor Departamentului de Justiție, din cazul guvernului face parte insistența Google ca motorul său de căutare să fie preinstalat (și să nu poată fi șters) pe telefoanele care utilizează sistemul de operare Android, iar alte motoare de căutare să nu fie preîncărcate în mod specific.
We haven't seen the final complaint yet, but as we understand it right now, the US Department of Justice today is saying in no uncertain terms that Google used, and continues to use, anti-competitive tactics to maintain its search monopoly. (Thread👇) https://t.co/vwiBkwkkgL
— Gabriel Weinberg (@yegg) October 20, 2020
Procesul antitrust vine după o serie de acțiuni de reglementare care implică Google, care nu este doar un furnizor dominant de căutare online, ci și un lider în publicitatea online și în tehnologia mobilă prin Android, precum și un jucător puternic într-o rețea de servicii interconectate, precum cartografiere, software de productivitate online, cloud computing și multe altele.
Există vreun motiv de îngrijorare?
În orice caz, combaterea acestor cazuri de reglementare este întotdeauna un proces îndelungat. În Europa, Google s-a confruntat cu o serie de amenzi cu privire la încălcările antitrust care se întind pe mai mulți ani, inclusiv o amendă de 2,7 miliarde de dolari pentru cumpărături Google o amendă de 5 miliarde de dolari pentru dominația Android; și o amendă de 1,7 miliarde USD pentru intermedierea anunțurilor în căutare. În timp ce Google au o abordare lentă, prin contestații, se deschid și mai multe procese împotriva companiei în Europa, dar și pe alte continente.
Google nu este singurul care atrage atenția Washingtonului. La începutul lunii octombrie, Comitetul Judiciar a publicat un raport de peste 400 de pagini în care a subliniat modul în care giganții tehnologici Apple, Amazon, Alphabet (compania mamă Google) și Facebook făceau abuz de putere, acaparând totul.
Rămâne să vedem ce va face Google, cât timp va dura procesul și ce decizii se vor lua în final. După cum am spus și în articolul precedent, vânzarea Chrome este o posibilitate, însă o decizie cu adevărat greu de luat, date fiind toate serviciile care depind de acesta. Este posibil ca browserul Chrome, poate și alte aplicații sub controlul gigantului să nu mai fie preinstalate pe viitoarele telefoane Android. O posibilitate, nu o certitudine, cel puțin, până nu aflăm mai multe.