Ce înseamnă o dronă? În ziua de azi vizualizezi o jucărie de plastic de câteva sute de lei când spui acest cuvânt. Când încă nu intraseră în mainstream-ul comercial, dronele erau încă percepute drept instrumente ale morţii, arme ale americanilor care făceau prăpăd în Orientul Mijlociu. Un astfel de vehicul a avut documente oficiale scăpate pe dark web.
Hackerii ar fi furat un manual de dronă US Air Force şi au fost prinşi încercând să îl vândă pe dark web. O firmă de securitate a descoperit acest fenomen încă de luna trecută. Dark web-ul e plin de tranzacţii dubioase, de arme, droguri şi chiar de persoane. Documentele mai sus menţionate erau asociate cu modelul USAF MQ-9, o dronă controlată de la distanţă, cunoscută şi ca UAV.
Un individ care afirmă că are drona sau planurile dronei era un hacker vorbitor de limba engleză, iar documentele au fost verificate de autorităţi, validitatea lor fiind confirmată. Problema este că autorităţile au descoperit că breşa e mai mare decât se credea iniţial. Un număr mare de documente militare au ajuns la atacatorii neidentificaţi.
Printre documente se numără şi un manual de tanc M1 Abrams, un curs de antrenament cu tancuri şi ghiduri pentru evitarea de dispozitive explozibile improvizate. Modalitatea de penetrare a hackerilor a implicat routere Netgear vulnerabile cu credenţiale de login FTP slabe. Câteva screenshoturi au apărut din acele documente, confirmând că sunt reale.
Hackerul dorea doar 150, până la 200 de dolari pentru acele pagini. Ceva îmi spune că nu o să aflăm 100% dacă au fost prinşi băieţii şi ce pedeapsă au primit.