Elon Musk prezintă cipul Neuralink implantat în creier într-o demonstraţie pe porci (Video)

0
2635

Ştirea zilei din tehnologie are de-a face cu Elon Musk, care a organizat o demonstraţie a noii variante de sistem Neuralink. Vă reamintesc că e vorba aici despre o interfaţă între creierul uman şi PC şi deocamdată a fost testată şi demonstrată pe… porci. Avem detalii mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Scopul Neuralink este de a permite celor cu afecţiuni cerebrale, paralizie şi alte probleme de genul să îşi recapete funcţiile motorii sau de percepţie. Există şi scopul declarat de a vindeca demenţa şi Alzheimer-ul, iar în ultima fază de a prezenta un hibrid între om şi AI. Deocamdată am avut un live stream pe YouTube, în care Musk a prezentat un porc căruia i s-a ataşat acest implant. Porcul Gertrude avea un dispozitiv ataşat care înregistra semnale dintr-o zonă a creierului legată la râtul său.

Implantul se afla ataşat de 2 luni la momentul acestei prezentări. Pe măsură ce Gertrude atingea obiecte cu râtul o serie de puncte şi zgomote indicau faptul că neuronii săi reacţionau. Se pare că porcii au o zonă importantă a creierului dedicată mirosului. Elon Musk and co au modificat mult designul sistemului Neuralkin de la prezentarea din 2019. Are forma unei monede acum şi este perfect plat pe craniu, nu un modul în spatele urechii ca până acum.

Musk l-a comparat cu „un Fitbit în craniu cu mici cabluri ataşate”. E nevoie totuşi că Neuralink să crească, ca o companie, având doar 100 de angajaţi acum. Se tinde spre 10.000 de angajaţi pe viitor şi Musk caută finanţatori. Ştiu că Microsoft îşi exprimase interesul de a finanţa proiectul. Deocamdată nu s-au făcut teste pe oameni şi trebuie o sumedenie de aprobări de la autorităţi pentru asta. Trebuie spus şi că Neuralink nu a inventat ideea unei interfeţe dintre creier şi PC.

Aşa ceva există încă din 2006. Adevărata inovaţie este acel set de cabluri/filamente care sunt acoperite cu electrozi şi care „citesc” activitatea creierului. Problema cu Neuralink este că toate aceste cabluri ataşate pe creier se vor degrada în timp, dar fiind flexibile nu vor provoca daune asupra organului. Musk vede şi alte utilizări, de la revenirea după un atac cerebral, la rezolvarea problemelor cu dependenţa de droguri sau pur şi simplu monitorizarea stării sănătăţii.

Pe viitor vom putea să ajungem şi la utilizări mai SF, precum învăţarea unei limbi străine prin „upload” via Neuralink în câteva secunde sau un „backup de memorie umană”. Primele teste clinice pe oameni ar putea începe pe final de an, cu persoanele cu afecţiuni foarte grave la coloană, care nu se pot mişca.