Se pare că nu doar Japonia şi China vor să propună rivali pentru rachetele SpaceX, ci şi Europa. Comisia Europeană pregăteşte o serie de rachete reutilizabile, dând undă verde unui proiect pe 3 ani care va avea ca rezultat aceste mijloace de propulsie.
E interesant să vedem acest proiect, pentru că UE strâmbase din nas iniţial la primele proiecte SpaceX. Întreaga industrie a rachetelor propulsoare a fost schimbată de planurile trăznite ale lui Elon Musk. Conceptul de aterizare la punct fix pe verticală a prins mai bine decât ne aşteptam. Acum e momentul ca succesul SpaceX să fie imitat. Europa dorea să facă lucrurile diferit.
Totuşi, faţă de SUA şi China, numărul de lansări anuale este mult mai mic pe Bătrânul Continent. Dacă ar refolosi toate rachetele, atunci producătorii de rachete ar rămâne fără business. S-a schimbat totuşi acea mentalitate, pe fondul dezvoltării tehnologiei RETALT (Retropropulsion Assisted Landing Technologies). Până acum Comisia Europeană a dedicat doar 3 milioane de euro proiectului, dar e clar nevoie de mai mult. E interesant că unii dintre reprezentanţii UE au recunoscut că vor să emuleze succesul lui Falcon 9.
Pe viitor ţinta este de a realiza un propulsor cu un singur stagiu de aprindere şi care să ajungă direct în orbită. Asta dacă se poate înaintea americanilor sau ruşilor. Inginerii vor aborda două concepte diferite: primul este o rachetă tip Falcon 9, care foloseşte 7 motoare de rachete Vulcain 2 modificate şi pot ridica până la 30 de tone în orbita joasă a Pământului. Al doilea concept este de o rachetă revoluţionară stage to orbit, care aduce cu cea Roton de la Rotary Rocket de acum 20 de ani.