Achiziţia săptămânii din zona tech este cea Google – Fitbit, cu siguranţă. Aşa cum se specula deja de o săptămână, Google a achiziţionat Fitbit contra sumei de 2.1 miliarde de dolari. Nu pot să nu me gândesc şi la faptul că va fi preluat la pachet şi startupul românesc Vector, cumpărat de Fitbit acum 2 ani. Avem detalii mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Google şi-a consolidat segmentul de purtabile şi ceasuri inteligente în ultimul an, întâi prin achiziţia unei părţi din Fossil. Acum vrea să devină mai competitivă în zona ceasurilor, stârnind tot mai multe zvonuri care vorbesc despre un Pixel Watch. Ştiam că a existat unul anulat în ultima clipă acum câţiva ani. Google vrea şi experienţa celor de la Fitbit în fitness trackere şi soluţii software, nu doar aspectul hardware.

„Fitbit” este un cuvânt similar cu fitness tracking-ul în ziua de azi, cel puţin la americani aşa e. Cum zici „adidaşi” din cauza brandului gigantic Adidas, aşa se referă americanii la un fitness tracker, ca la un „Fitbit”. Apropo, Fitbit a avut grijă să dea un comunicat de presă prin care să ne asigure că datele de fitness preluate şi cele de welllness nu vor fi folosite pentru targetarea reclamelor Google.

Marea problemă Google rămâne Wear OS, care e departe de a fi competitiv chiar şi cu Tizen OS de pe ceasurile Samsung, ca să nu mai vorbim de Apple Watch OS. Şi ca să vă daţi seama cum stăm cu consolidarea, se zvoneşte că acea „bucată” de Fossil cumpărată de Google la început de an pe 40 de milioane de dolari ar include şi tehnologia de la Misfit (cumpăraţi de Fossil în 2015).

Şi că tot suntem la achiziţii, Fitbit a cumpărat Pebble în 2016 şi Vector în 2017. Vector Watch este un produs românesc, bine primit pe piaţa locală, cu preţuri între 299 de euro şi 499 euro la debut. Startupul a pornit la drum cu 50 de angajaţi şi a avut acoperire intensă de la marile publicaţii tech. Din ce am înţeles Fitbit are o echipă maricică pe plan local, în România şi mulţi dezvoltatori.

La debutul lui Fitbit Versa 2, s-a mers mult pe ideea de „produs dezvoltat în mare parte în România”, ca şi la alte modele Versa.