Google va solicita suport pentru codecul AV1 pe toate dispozitivele Android TV lansate după data de 31 martie 2021

0
1644
AV1
Google va solicita suport pentru codecul AV1 pe toate dispozitivele Android TV începând cu 31 martie

Platforma Android TV de la Google rulează pe set-top box-uri, dongle-uri TV, proiectoare și Smart TV-uri. Se pare că Google va solicita o nouă caracteristică pentru dispozitivele Android TV începând de pe 31 martie 2021 – suport pentru codecul AV1 pentru streaming video.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Zvonurile despre noua abordare Google circulă pe net de ceva timp. Astăzi, XDA Developers a detaliat puțin ce are de gând gigantul. Raportul susține că Google va solicita suport AV1 pe toate dispozitivele care rulează Android TV începând din 31 martie 2021. Acest lucru se aplică oricărui dispozitiv care rulează Android 10 și Android 11 lansat după această dată. Totuși, ce înseamnă de fapt suportul codecului AV1 pentru Android TV?

Acest codec dedicat streaming-ului este conceput astfel încât filmele, serialele și filmările la modul general să fie mai compacte ca dimensiune, dar să păstreze aceeași calitate, de la SD, până la 8K. Ca exemplu, un film care ocupă 10GB, ar ajunge undeva la 5GB.  Totuși, ca acest codec să funcționeze, dispozitivele au nevoie de un nou hardware pentru procesul de decodare.

Prin urmare, toate dispozitivele care nu vin cu suport nativ, inclusiv Chromecast, nu vor putea obține suportul printr-o simplă actualizare de sistem. Printre primele televizoare care suportă momentan acest codec sunt noile Smart TV-uri Bravia XR de la Sony. Acestea rulează Google TV, iar CPU-ul Sony XR integrat oferă suport nativ AV1. Google deja a integrat suportul pentru codecul AV1 în YouTube, Chrome și Duo pe dispozitive compatibile. Se pare că gigantul plănuiește acum extinderea în Google Photos, Google TV, Meet și chiar Stadia de-a lungul timpului.

AV1 devine popular

Deși este clar că AV1 câștigă popularitate pentru streaming online și pentru consum media, doar câteva servicii codifică o parte din conținutul lor în AV1. Printre acestea se numără Vimeo și chiar Netflix, în cazul în care modul de economisire al datelor este pornit. Bineînțeles, rulează în acest fel doar pe dispozitivele compatibile.

Se pare că Google deja solicită decodarea video AV1 pentru tot conținutul 4K HDR și 8K de pe dispozitivele Android TV care vin cu Android 10. Multe dintre noile Smart TV-uri vin deja cu procesoare compatibile AV1. Printre accestea amintim cipurile MediaTek T30/T31/T32 sau Realtek RTD2851M. Televizoarele TCL lansare în acest an cu rezoluție 8K suportă astfel decodarea AV1 prin intermediul CPU-ului Realtek RTD2851M aflat la bord.

În plus, deși Samsung și LG rulează propriul sistem de operare pe Smart TV-urile din portofoliu, Tizen OS, respectiv Web OS, companiile deja au implementat suportul AV1 pe noile televizoare anunțate în cadrul CES 2021. Totodată, telefoanele, tabletele și PC-urile au început să primească nou hardware. Pentru smartphone-uri, Mediatek Dimensity 1000 și Samsung Exynos 2100 deja suportă decodarea în format AV1. Totodată, noile CPU-uri Intel 11th Gen, plăcile video NVIDIA RTX din seria 30 și AMD Radeon RX din seria 6000 au adoptat noul codec pentru PC-uri și laptopuri.

Adoptarea unor noi soluții de decodare este esențială. Serviciile de streaming încearcă să își îmbunătățească calitatea, iar dispozitivele din acest an chiar permit acest lucru. Televizoare 4K și 8K intră cu pași repezi în mainstream.

La polul opus se află și Apple cu noul codec H.266, disponibil momentan pe noile modele iPhone 12. Quicktime se numără printre cele mai folositoare programe Apple disponibile pe Windows 10, aducând modalitatea de decodare H.26x în programele de video editare precum Adobe Premier sau After Effects. Și acest codec prezintă potențial, întrucât face același lucru ca și AV1. Filmările sunt cu 50% mai compacte, iar calitatea se păstrează. Totuși, prezintă un consum mai mare de energie și resurse, față de codecul AV1. Codecul H.266 a primit și el suport pe noile dispozitive, inclusiv Samsung, LG, Sony și PC-uri prin intermediul CPU-urilor Intel.