Hackerii ar fi omorât un om, după ce un atac ransomware a redirecţionat o ambulanţă spre alt traseu

0
998

Atacurile ransomware au lovit inclusiv instituţii importante de la noi şi nu mai surprinde să aflăm că s-a petrecut aşa ceva într-o ţară ca Germania. Problema e că de această dată a fost afectat un spital şi a fost ucis un om, prin redirecţionarea ambulanţei care îl transportă spre un spital prea îndepărtat.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

În general un atac ransomware criptează datele de pe un PC şi le „ţine ostatice” până faci o plată, după care hackerul îţi da cheia de decriptare. Ei bine, în cazul spitalului din Germania, o femeie ar fi murit din cauza unui atac de gen. Ar fi unul dintre foarte rarele cazuri în care un hack duce la o moarte de om. Dusseldorf University Hospital a fost lovit de atacul ransomware pe 9 septembrie, fiind criptate datele spitalului şi făcându-le inaccesibile.

Pacientul care se afla la spital era programat pentru un tratament care i-ar fi putut salva viaţa, dar sistemul l-a redirecţionat la un spital aflat la 30 de kilometri distanţă. Încă nu e clar cum de persoana în cauză şi-a pierdut viaţa şi în ce măsură hack-ul a fost vital în această întâmplare, dar autorităţile au început o investigaţie. Mai interesant e că hackerii nici nu au intenţionat să ţintească acest spital, ci mai degrabă o universitate diferită.

Gruparea respectivă şi-a dat seama de eroare şi a oferit cheia de decriptare gratuit la puţin timp după atac. E bizar şi că poliţia din Dusseldorf s-a aflat în contact cu hackerii, care au aflat de la autorităţi că au greşit ţinta, apoi au dispărut după ce au oferit cheia de decriptare. Malware-ul a exploatat o vulnerabilitate a „unui software add on comercial folosit des”. Ar fi vorba despre o vulnerabilitate a lui Citrix (application delivery controller), care controla traficul aplicaţiilor din spital.

În 2019 10 spitale au fost paralizate de atacuri de genul, 3 în Alabama şi 7 în Australia. Unele au plătit recompensa pentru a putea să preia controlul asupra sistemelor. În 2017 a fost mai grav, iar WannaCry a „dat jos” întregul sistem de sănătate din Marea Britanie. Era doar o chestiune de timp până ce hack-urile aveau să pună în pericol vieţi şi iată-ne aici. Poate fi totuşi un hack încadrat la omor?