Kaspersky e din nou într-un con de umbră, după ce un reportaj Wall Street Journal a arătat că o vulnerabilitate a software-ului a ajutat hackerii ruşi să spioneze NSA. Astfel hackerii au furat tooluri de spionaj direct de la autorităţile din SUA, plus documente.
După cum probabil ştiţi din dezvăluirile lui Edward Snowden, uriaşa agenţie NSA foloseşte companii subcontractate pentru diferite misiuni de spionaj. Una dintre ele avea documente clasificate şi tooluri speciale pe un laptop cu software Kaspersky instalat. Numele companiei nu a fost făcut public şi ştim doar că e specializată în hacking şi ascultarea comunicaţiilor.
Materialele furate includ detalii top secret despre modul în care NSA penetrează computerele adversarilor SUA. Codurile asociate spionajului şi softurile aferente, dar şi modalităţi defensive, toate au ajuns la ruşi. Unii ar putea presupune că respectiva firmă a colaborat cu ruşii, dar investigaţiile au arătat că nu e cazul. A fost şi un caz clasic de prostie, un angajat luând de lucru acasă şi încălcând regulile NSA.
Hackerii ruşi au putut accesa computerul său, prin breşele lui Kaspersky. E lesne de înţeles de ce guvernul SUA a început să folosească tot mai puţin sau deloc software-ul antivirus în ultimele luni, interzicându-i utilizarea în agenţiile guvernamentale. Deja Eugene Kaspersky şi compania să fuseseră acuzaţi în multiple rânduri că ar avea legături cu mecanisme de spionaj din Rusia.
La nivel oficial Karspersky a declarat că nici nu poate nega, nici confirma incidentul. Totuşi a fost amintit faptul că firma nu a primit vreo dovadă clară cu privire la implicarea sa în incident. Povestea nu se termină aici şi noi vedem doar vârful iceberg-ului în presă.