Hologramele sunt cu un pas mai aproape de realitate, mulţumită inginerilor Samsung

0
1194

Dacă întrebaţi pe cineva din anii ’80 sau ’90 cum va arăta anul 2020, ar fi zis că o să avem maşini zburătoare şi holograme. La maşini zburătoare încă se lucrează, iar hologramele sunt acum cu un pas mai aproape de realitate. Asta mulţumită cercetătorilor Samsung, care au reuşit să dezvolte o tehnologie viabilă.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Cercetătorii de la Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) lucrează la holograme viabile de 8 ani. Au creat şi tehnologiile aferente pentru ecranele holografice, iar după 8 ani de teste, demo-uri şi trial-uri au anunţat oficial că pot realiza ecrane holografice drept produs comercial. Acei cercetători au publicat recent o lucrare ştiinţifică cu privire la ecranele slim panel video holografice. Noua tehnologie implicată se numeşte S-BLU (steering-backlight unit) şi rezolva una dintre marile probleme ale ecranelor holografice: unghiurile de vizualizare înguste.

S-BLU implică o sursă de lumină în formă de panou subţire, cunoscută drept „Coherent Backlight Unit (C-BLU) şi o unitate de deviaţie a razei de lumină”. Modulul C-BLU transformă o rază incidentă într-una colminată (de exemplu lumina laser). Mai ţineţi minte televizoarele şi ochelarii 3D? Au dispărut rapid de pe piaţă, dar valul 2 al modei 3D ar putea veni de la holograme. Până acum ecranele 3D ne păcăleau creierul şi ochii cu senzaţia de adâncime.

În cazul ecranelor holografice imaginile chiar sunt 3D şi reprezentările tridimensionale ale obiectelor sunt create folosind lumina. S-BLU de la Samsung extinde unghiurile de vizualizare pentru holograme de până la 30 de ori faţă de un ecran convenţional 4K de 10 inch holografic cu unghi de 0.6 grade. Mai e totuşi mult de muncă până ce produsul va fi viabil comercial.

Sursa foto