Deseori auzim că una dintre resursele de bază de pe Terra nu ar fi petrolul, ci… cafeaua. Eu aş paria pe hârtia igienică, pentru că niciodată nu e destulă când ai nevoie de ea. În China reglementările sunt aşa stricte că hoţii de hârtie igienică pot fi prinşi mai nou cu… AI şi recunoaştere facială.
La Beijing e folosit AI-ul pentru a da hârtie igienică cu porţia din 2017, iar acum se aplică şi în Guangzhou. Spre exemplu în Insula Shamian, o locaţie turistică din Guangzhou a fost implementată recunoaşterea facială pentru distribuirea de hârtie igienică. Se aplică în anumite cabine şi sistemul îţi dă voie să scoţi 90 centimetri de hârtie după ce faţa ta este recunoscută… şi aprobată.
Dacă aceeaşi faţă este detectată în intervalul a 10 minute, nu mai primeşti hârtie. China a început să pună camere peste tot şi să implementeze AI în toate activităţile de zi cu zi, pentru a eficientiza consumul de resurse şi a monitoriza populaţia mai bine. Există până şi camioane de gunoi deştepte, care sortează automat materialele reciclabile, plus un sistem inteligent de semaforizare.
Cât despre hârtia igienică oferită cu porţia, această mutare începea prin 2017 la băile din Beijing. Dacă risipa de hârtie e prevenită, se consumă mai mult timp şi se creează cozi în faţa aparatelor de recunoaştere facială. Dacă fiecare om petrece câteva secunde în plus în faţa aparatului de recunoaştere, toate aceste secunde scad productivitatea şi statul chinez are de pierdut.
În Shanghai există deja 150 de toalete publice deştepte, cu lumini infraroşii şi detectoare de ultrasunete, pentru a afla cât timp petrece fiecare persoană la toaletă. Există şi o funcţie de economisire a apei care ajustează nivelul apei în funcţie de cât de ocupată e baia. Sună tot mai mult a societate distopică şi mă întreb cum îşi dă seama AI-ul că poate ai nevoie de mai multă hârtie igienică decât media. Poate ai probleme cu stomacul, poate îţi sângerează nasul sau trebuie să îl cureţi pe cel mic.