
În pofida problemelor întâmpinate de către Hyundai privind poluarea și ineficiența motoarelor pe bază de hidrogen, compania continuă să dezvolte această tehnologie. Se pare că producătorul a adoptat o nouă strategie numită „Hydrogen Vision 2040„. Astfel, au fost prezentate noi vehicule concept dezvoltate în colaborare cu noul lor partener, Rimac. Avem detalii mai jos.
Trailer Drone
Unul dintre produsele inedite dezvăluite de către companie este Trailer Drone, un camion complet autonom cu motorizare pe bază de hidrogen. Potrivit Hyundai, acesta folosește celule modulare numite care oferă camionului o autonomie de 1000 de kilometri. Spre deosebire de alte vehicule similare, acesta integrează senzori care facilitează conducerea autonomă.
Fiecare trailer se numește „e-Bogie”, iar el poate opera independent sau în pereche cu altul, formând Trailer Drone. Camionul este mult mai manevrabil, în special în cazul străzilor înguste, fiecare trailer urmând traiectoria independent. Odată ajuns la destinație, fiecare remorcă se descarcă automat, ridicându-se în „picioare” similar cu un robot Transformers. De asemenea, fiecare trailer poate fi divizat, continuând drumul independent spre destinația finală.
Vision FK
Producătorul de automobile este interesat și de vehiculele autonome hibride. Hyudai a prezentat astfel super-car-ul Vision FK, concept dezvoltat în colaborare cu Rimac. Acesta are 670 de cai putere și este alimentat de baterii hibride. Poate funcționa astfel atât pe bază de curent electric, cât și pe bază de hidrogen.
Acest automobil ar avea o autonomie de 600 de kilometri la o încărcare completă. De asemenea, el poate fi alimentat în doar 5 minute cu hidrogen. Totuși, rămâne momentan un concept, iar Hyundai nu a dezvăluit detalii despre o eventuală lansare comercială.
Soluții pentru alimentare
Hyundai a mai dezvăluit și a treia generație de celule pe bază de hidrogen. Acestea ar debuta în 2023 și vor înlocui celulele Nexo din prezent. Vor fi disponibile în variante de 100 kW, mai compacte cu 30% față de cele de 95 kW deja existente, și în versiuni de 200 kW, similare ca mărime cu cele Nexo din prezent, dar cu o putere de două ori mai mare. Noile celule au și o durată de viață mai mare, de până la 500.000 de kilometri, față de cele din prezent (Nexo) care rezistă până la 160.000 de kilometri.
Nu în ultimul rând, noile celule sunt modulare, iar utilizatorii își pot customiza autonomia dorită. O altă problemă a celulelor pe bază de hidrogen este repezentată de alimentare. Mai exact, infrastructura nu este suficient de dezvoltată pentru ca această tehnologie să fie fiabilă. Totuși, Hyundai a dezvăluit H Moving Station.
Este practic un camion ce oferă servicii de alimentare cu hidrogen, conceput în special pentru zonele rurale sau inaccesibile. Compania a prezentat și conceptul RHGV (Rescue Hydrogen Generator Vehicle). Acesta este capabil să transforme hidrogenul stocat în noile celule în energie electrică pentru a alimenta vehicule EV în situații de urgență.
Probleme legate de alimentarea pe bază de hidrogen
Totuși, chiar dacă aceste soluții par promițătoare, există un motiv pentru care alimentarea pe bază de hidrogen este evitată de către producători. Hidrogenul s-a dovedit un combustibil extrem de inflamabil și necesită o atenție deosebită când vine vorba de stocare. El poate fi stocat optim la presiuni mari, între 350 și 700 de bari. Astfel, dezvoltarea unei infrastructuri se poate dovedi o sarcină complexă și destul de costisitoare.
O altă problemă o reprezintă procesul de fabricare al hidrogenului care eliberează cantități semnficative de CO2 în aer. Astfel, acest proces contribuie la accelerarea încălzirii globale. Nu știm încă cum plănuiește Hyundai să rezolve aceste probleme.