Iată cum realitatea virtuală poate salva vieţi în cazul unui atac cerebral; Qualcomm prezintă Think „F.A.S.T.” (Video)

0
982

Realitatea virtuală nu este doar un instrument de divertisment, ci are şi aplicaţii reale şi vitale, în domeniul medical spre exemplu. Qualcomm are un proiect care prin platforma Snapdragon Virtual Reality le permite medicilor şi oamenilor în general să fie mai bine pregătiţi pentru a se confrunta cu un atac cerebral la un pacient.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Platforma VR simulează în mod excelent o situaţie reală şi studentul la Medicină poate vedea o persoană suspectă de atac cerebral. Acesteia i se va solicita să ridice o mână sau să încearcă să zâmbească. Dacă una din mâini e prea jos sau zâmbetul este „căzut”, acestea sunt semne de atac cerebral. Înainte să vedem asta în viaţa reală, e bine totuşi să fie interpretate semne de gen în VR.

Cei de la Ubergizmo au testat sistemul pe un headset cu procesorul Snapdragon 835 la bază, acelaşi chipset care se află pe cele mai puternice telefoane Android. O persoană se poate plimba oriunde prin cabinetul virtual, iar libertatea de mişcare e mai mare fără cablurile asociate unui HTC Vive spre exemplu. Totul este doar la început, pentru că odată cu evoluţia procesoarelor şi sosirea tehnologiei 5G vom vedea un salt şi mai impresionant de performanţă şi realism.

Qualcomm a construit împreună cu ForwardXP şi Leap Motion un program de pregătire pe bază de atacuri cerebrale, numit „Think F.A.S.T”. Aplicaţia pregăteşte o persoană să detecteze simptome ale atacului, de la dificultăţi de vorbire la slăbiciunea anumitor zone ale corpului. Ca şi simulatoarele de zbor, acesta are rolul de a pregăti studenţii şi fără să fie nevoie de o persoană bolnavă în faţă, un element în plus de stres uneori.

VR-ul a fost folosit de ceva vreme pentru a trata stresul post traumatic, frica de înălţimi şi alte fobii sau situaţii de stres. Îmi imaginez că într-un viitor ceva mai îndepărtat doctorii vor putea perfecţiona operaţii ultra riscante, simulându-le în VR întâi. Vă recomand să priviţi clipul de mai jos pentru că este fantastic.