Un fotograf finlandez pe nume J-P Metsavainio a publicat recent o imagine super detaliată cu Calea Lactee. Aflăm prin intermediul Techway.ro că acesta a petrecut 12 ani pentru a o realiza. Este vorba despre o imagine de 1.7 gigapixeli, iar timpul de expunere cumulat pentru a o crea a fost de aproximativ 1250 de ore. Avem detalii mai jos.
Fotograful, pasionat de astrografie, a început să lucreze la imagine în urmă cu 12 ani, în anul 2009. Acesta a fotografiat multiple zone și obiecte prezente în Calea Lactee, iar apoi le-a unit și le-a sincronizat în Photoshop. Fotografia rezultată are o lungime de 1000 de pixeli, fiind vorba despre 234 de cadre combinate. Imaginea se întinde pe 125 de grade, de la constelația Taur, până la constelația Lebăda.
Metsavainio a declarat:
„Cred că aceasta este prima imagine care prezintă Calea Lactee la această rezoluție și atât de detaliat în toate cele trei canale de culori (H-a, S-II și O-III)”
Munca de tip puzzle pare că nu a fost un efort imens, fotograful ghidându-se după stele pentru a potrivi cadrele perfect. Bineînțeles, fără să mai menționăm sutele de fotografii realizate pe parcursul celor 12 ani. Fotograful spune că timpul de expunere a variat, însă acesta a fost de aproximativ 1250 de ore.
Probabil sunteți curioși care a fost aparatul și telescopul folosit pentru realizarea acestor fotografii. Se pare că până în 2014, fotograful a folosit un telescop vechi Meade LX200 GPS 12″, o cameră QHY9 (astrocam) și un obiectiv Canon EF 200mm f/1.8 + un set de filtre. După anul 2013, acesta și-a îmbunătățit echipamentul foto. Astfel, a folosit camera Apogee Alta U16, obiectivul Tokina AT-X 200mm f/2.8, împreună cu un nou set de filtre de la Astrodon.
“Procesul meu de muncă este unul foarte constant, așa că nu este nevoie de foarte multe schimbări între cadrele de tip mozaic. Timpul de expunere total este de peste 1250 de ore. Unele dintre cadre au o expunere mai lungă decât altele.”
Finlandezul are propriul blog, AstroAnarchy, unde îi puteți admira în detaliu operele de artă. De asemenea, acesta explică mai pe larg procesul pentru realizarea unei asemenea fotografii. Aflăm că acesta a realizat în trecut fotografii pentru National Geographic, PetaPixel, WIRED, dar și NASA.