Greu de crezut că o ţară atât de populată şi importantă la nivel global este de abia la a doua misiune spre satelitul natural al Pământului. Se numeşte Chandrayaan-2, iar misiunea cu numărul 2 a debutat în această săptămână, printr-o decolare de la Satish Dhawan Space Centre.
India vrea să fie a patra naţiune care aselenizează, după SUA, Rusia şi China. Indian Space Research Organization (ISRO) a lansat racheta GSLV Mk-III, cu pornire în 3 stagii pe 22 iulie la ora locală 14:43. Racheta a dus cu succes naveta Chandrayaan-2 Lander în orbita Pământului, iar toate sistemele sunt perfect funcţionale. Iniţial decolarea fusese programată pentru 15 iulie, dar probleme tehnice au amânat-o cu o săptămână.
Urmează zile bune de ajustări orbitale, pentru a duce naveta în poziţia ideală şi trebuie spus că aceasta nu are traiectoria directă spre Lună. Va realiza acel sistem clasic de orbite tot mai largi în jurul Pământului, până e destul de aproape de satelit, încât să fie atrasă de gravitaţia sa. Va dura 48 de zile până să se întâmple asta, iar apoi intră în acţiune lander-ul Vikram, care ajunge pe solul selenar.
Prima tentativă de aselenizare are loc pe 7 septembrie 2019, în regiunea Polului Sud al Lunii. Cursa pentru a fi a patra naţiune pe Lună e intensă, iar Israel a fost cât pe ce, cu sonda Beresheet prăbuşită pe satelit cu câteva luni în urmă. India a mai trimis o misiune spre Lună, în 2008, care a studiat corpul ceresc de aproape, dar nu a aselenizat.
De remarcat că următorul pas după întrecerea ţărilor care au aselenizat este de a ajunge pe latura întunecată a Lunii. Până acum doar China a reuşit asta şi păstrează rezultatele misiunii sale secrete. Pe de altă parte India ar fi prima cu o misiune la Polul Sud al Lunii…