Unul dintre câştigătorii neaşteptaţi în urma ascensiunii automobilelor autonome este industria alcoolului, se pare. Analiştii de la Morgan Stanley au realizat studii şi predicţii ce indică un potenţial uriaş de creştere pentru producătorii de băuturi spirtoase.
Vehiculele autonome ar putea duce la creşteri şi de 80% a vânzărilor anuale de băuturi alcoolice în următorul deceniu. Pe lângă maşinile care se conduc singure, ideea de ride sharing e tot mai populară şi este la rândul său o metodă de a nu conduce în stare de ebrietate. Va creşte astfel semnificativ numărul de persoane care pot consuma băuturi atunci când ies în oraş, în pub sau la restaurant şi nu mai au grija maşinii de condus.
Trebuie totuşi spus că şofatul în stare de ebrietate face în continuare multe victime. 29% dintre accidentele fatale din SUA în anul 2015 au fost provocate de acest flagel, care costă economia americană peste 44 de miliarde de dolari. Automobilele autonome pot scăpa persoanele care consumă băuturi de probleme cu controlul maşinii, cu legea şi cu siguranţa personală şi a celor din jur.
Piaţa globală a băuturilor alcoolice este estimată la 1.5 trilioane de dolari în acest moment. Morgan Stanley estimează că 600 de miliarde de ore sunt petrecute de pasageri în maşini versus 380 de miliarde de ore petrecute bând alcool pe an. Rămâne de văzut şi ce se întâmplă cu legile legate de consumul de alcool în automobile, mai ales că acesta ar fi teoretic legal şi în regulă într-o maşină autonomă.
Nici nu vreau să mă gândesc ce reclame vor mai scorni marii producători de bere, de îndată ce Tesla ajunge la nivelul de automomie 4 sau 5. Ce am înţeles eu din cifrele de mai sus? Că alcoolismul are şanse să crească semnificativ.