Ingenuity este primul elicopter care a decolat cu succes de pe suprafața planetei Marte

0
1707
Ingenuity
Ingenuity este primul elicopter care a decolat cu succes de pe suprafața planetei Marte

NASA a înregistrat o nouă premieră pe Marte astăzi. Elicopterul Ingenuity a decolat de pe suprafața acesteia realizând primul zbor controlat pe o altă planetă. Evenimentul este comparat de către oficialii NASA cu primul zbor pe Terra realizat de frații Wright în anul 1903. Avem detalii despre misiunea elicopterului mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Potrivit Techway.ro, Ingenuity este un elicopter mic trimis de către NASA odată cu roverul Perseverance. Se pare că el cântărește doar 1.8 kilograme și a ajuns pe planeta roșie în luna februarie a anului 2021. Misiunea acestuia este de a demonstra posibilitatea zborului pe Marte. Având în vedere că atmosfera planetei are doar 1% din densitatea celei de pe Pământ, elicopterul are elice realizate din fibră de carbon care se învârt de 8 ori mare rapid decât ale unui elicopter convențional de pe Terra. Astfel, acestea se învârt cu o viteză de 2400 de rotații pe minut.

Ingenuity s-a desprins de pe suprafața Planetei Roșii și s-a ridicat la peste 3 metri altitudine. A urmat o planare controlată, iar acesta a aterizat în siguranță, chiar dacă zborul a durat aproximativ 10 secunde. Din cauza distanței dintre Pământ și Marte și a dificultății transmiterii datelor, inginerii de la Jet Propulsion Laboratory de la NASA au aflat despre reușită la 3 ore distanță de eveniment. Totuși, aceștia au izbucnit în urale și aplauze în momentul în care misiunea a fost confirmată. De asemenea, merită menționat că misiunea a aavut loc cu o întârziere de peste o săptămână din cauza unei erori tehnice. Iată și momentul care a intrat oficial în istorie:

Totodată, având în vedere că informația se transmite foarte greu între cele două planete, comenzile au fost trimise cu mult timp înainte ca elicopterul să zboare. Astfel, Ingenuity a realizat misiunea în mod autonom, nefiind controlat în timp real de către ingineri.