Kaspersky afirmă că a avut în posesie documente secrete NSA din greşeală, dar le-a şters repede

0
876

Va mai trece ceva vreme până ce Kaspersky va recâştiga încrederea publicului, după ce s-a dezvăluit că o breşă de securitate le-a permis hackerilor ruşi să fure documente de la NSA prin antivirusul companiei. Mai nou Kaspersky recunoaşte că a pus mâna pe documente NSA din greşeală şi aparent… le-a şters rapid.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

La începutul acestei luni a început să ia amploare scandalul care implica o serie de documente clasificate NSA, care detaliau modul în care agenţiile din State îşi apărau reţelele cibernetice. Acele documente menţionau şi modul în care americanii sparg reţele străine. Hackerii ruşi au reuşit să pună mâna pe ele în 2015, folosind vulnerabilităţi ale antivirusului Kaspersky.

Totul a fost din vina unei firme subcontractate de NSA şi a unui angajat care şi-a luat de muncă acasă. Producătorul rus de soluţii antivirus recunoaşte că materiale clasificate NSA au ajuns în posesia sa încă din 2014. Softul ar fi identificat din greşeală fişierele respective pe un computer al unui angajat NSA, iar mai marii companiei au decis să şteargă materialele imediat.

Nu e foarte clar cum au ajuns fişierele pe radarul Kaspersky, printr-o scanare în căutare de viruşi sau în mod intenţionat. Ce ştim e că firma monitoriza o grupare de hackeri cunoscuţi ca The Equation Group. De fapt aceştia făceau parte din NSA, de aici şi confuzia. Angajatul NSA care îşi luase munca acasă folosea o copie bootleg de Microsoft Office şi a folosit Kaspersky pentru a îşi curăţa PC-ul. Antivirusul a identificat atât malware-ul din Office, cât şi softul Equation Group, care avea de fapt documentele secrete.

Acestea au fost evaluate de Kaspersky ca material infectat, dar şi-au dat seama apoi că erau documente NSA. Toate aceste informaţii au fost date publicului în încercarea de a obţine ceva transparenţă şi a recâştiga încrederea sa. Lucrurile nu merg prea bine totuşi, multe organizaţii americane interzicând utilizarea antivirusului, iar lanţuri de magazine ca Best Buy au scos softurile companiei de pe rafturi.