Pe 6 mai 1998 Apple prezenta o revoluţie a domeniului de computing care la acel moment nu a părut însemnată, ba chiar controversată. Abia acum ne dăm seama, cu 20 de ani mai târziu cât de revoluţionar a fost primul iMac. Avem un clip video de la conferinţa păstorită de Steve Jobs mai jos.
În 1998 Apple cu siguranţă nu era gigantul de acum, ba chiar era într-o mică criză de inspiraţie. Steve Jobs era CEO interimar şi compania îşi căuta direcţia. Pe 6 mai 1998 păşea pe scenă Jobs încrezător în forţe proprii şi ne aducea revoluţia. Cum arăta un PC pe atunci? O cutie dreptunghiulară cu porturi complexe şi floppy. Ce propunea Apple? Un computer all in one, cu monitor integrat, o carcasă colorată transparentă şi cu câteva „blasfemii”: iMac G3.
Ştiţi momentul de şoc când iPhone 7 a renunţat la jack audio? Nu era prima ispravă Apple de gen. Acel iMac a renunţat la foarte popularele porturi SCSI, ADB şi GeoPort, dar şi la floppy drive. Le înlocuia cu porturi USB şi CD-ROM drive. Îndrăznea chiar să conecteze tastatura şi mouse-ul pe bază de USB. Practic Apple a setat standardul pentru ceea ce numim PC de 20 de ani.
Încă o revoluţie a venit la conectivitate, iMac-ul având un modem dial up de 56 kbit/s integrat şi nu vândut separat, ca upgrade. Simplul fapt că aveam o zonă specială de care apucam iMac-ul pentru a îl transporta mai uşor este rezultatul a multe nopţi nedormite ale lui Jobs şi subalternilor săi. iMac G3 s-a vândut timp de 4 ani, fiind un hit, urmat de iMac G4 şi G5, care au definitivat formatul pe baza acelui revoluţionar „picior”/ stand pentru display.
În 2002 iMac G4 îşi trăgea inspiraţia din floarea soarelui şi inaugura LCD-ul pe computerele Apple, iMac G5 trecerea la procesoarele Intel şi la un design iconic şi acum. Când aţi văzut voi ultima oară o prezentare de PC aşa entuziasmantă? Să nu uităm de unde am plecat şi atunci când mai criticam Apple data viitoare să înţelegem că totuşi au fost o forţă care a ghidat tehnologia spre direcţia corectă, logică.