Libelule cyborg modificate genetic şi-au finalizat zborurile de test şi sunt gata de misiuni de spionaj

0
1465

Ideea de insecte cyborg pare asociată filmelor James Bond de acum multe zeci de ani, dar se pare că tehnologia a ajuns din urmă cinematografia în sfârşit. O serie de libelule modificate genetic şi cu upgrade-uri electronice au finalizat zborurile de test şi ar putea fi folosite pentru spionaj pe viitor.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Insectele duc încărcături mari cât o unghie, care au rolul de a le controla. Piesele electronice de la bord pot activa un neuron-mesager în insectă, iar apoi pot fi folosite pentru a ghida aripile şi schimba direcţia. Zborurile de test au fost realizate într-un laborator din Virginia. Rezultatul se numeşte DragonflEye şi este pe jumătate insectă şi pe jumătate maşinărie. Alimentarea se face cu energie solară şi controlul se realizează de la distanţă.

Pe lângă evidentele utilizări militare, există şi unele ceva mai paşnice precum polenizarea controlată. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Medical Draper şi Howard Hughes au realizat testele respective, iar insectele pot transporta şi hardware, precum senzori speciali. Inginerii au muncit din greu pentru a modifica genetic libelulele şi a le modifica sistemul nervos încât să răspundă la pulsuri de lumină.

A trebuit modificată o genă care adaugă proteine sensibile la lumină, numite ospine la acei neuroni. Astfel ei se activează la pulsuri, trimise de acel „rucsac” din spatele insectei. Spionajul cu drone a devenit brusc demodat şi aceste insecte reprezintă viitorul spionajului, până se vor prăji în primul mecanism anti insecte. Până acum experimentele de genul permiteau transmiterea de pulsuri spre muşchii sau creierul insectei, dar acum şi genetica a intrat în scenă.

Deşi totul pare destul de realist şi avem şi imagini, privim cu precauţie întreagă poveste, pentru că Daily Mail nu e chiar cea mai sigură sursă.