In clipul de mai jos puteti observa cum o maimuta foloseste brate robotizate pentru a ajunge la mancarea sa preferata, in cadrul unui experiment prin care sunt perfectionate protezele viitorului. Este prima oara cand un membru sintetic este controlat de catre un animal si folosit pentru a efectua o sarcina practica.
[youtube:youtube.com/watch?v=jOkpn0BN2HE]
Aceasta tehnologie ar putea da persoanelor cu amputari sperante, in ce priveste atasarea unor noi membre si utilizarea unei regiuni a creierului responsabila cu miscarea – cortexul motor. Conectandu-se la acesta, cercetatorii pot decoda intentiile unei persoane si le pot transpune in actiuni ale bratului robotic.
Clipul atasat articolului prezinta un macac controland un brat robotizat, cu umar si cot flexibil. Pentru a antrena maimutele, oamenii de stiinta au inregistrat intai activitatea cerebrala a acestora, in vreme ce controlau bratul robotic cu un joystick. Apoi li s-a permis macacilor sa controleze bratele robotizate cu ajutorul creierelor lor.
In doar 3 saptamani maimutele se descurcau perfect cu aceste brate, iar statisticile au aratat ca in 61% dintre incercari macacii au reusit sa se hraneasca singuri cu struguri si bezele, deseori intinzand bratele dupa mancare, chiar in timp ce mestecau ultima bezea.