S-a scris mult despre sticlă în ultima vreme, între încercarea de a duce protecţiile Gorilla Glass la un nivel nou de duritate şi tentativa de a crea o fâşie de sticlă care să se plieze odată cu telefoanele pliabile. Acum apare şi alt concept şi anume cel al sticlei care poate stoca date. Totul mulţumită celor de la Microsoft şi lui Project Silica.
E vorba despre sticlă Quartz aproape indestructibilă, care poate stoca permanent date. Project Silica este un proiect al celor de la Microsoft, care se află în lucru de ceva vreme. Nu vă gândiţi la un hard drive din sticlă aici, ci la un concept diferit. Datele se pot copia doar o singură dată pe sticlă Quartz, cu ajutorul unor lasere speciale femtosecond, folosite şi în operaţiile oculare LASIK.
Acele lasere vor „sculpta” voxeli, adică reprezentări 3D ale pixelilor, iar fiecare voxel va fi unic. Algoritmii de machine learning vor putea citi diferite modele şi decoda datele. O bucată de Quartz de 2 mm poate conţine peste 100 de straturi de voxeli, deşi nu ştim exact ce cantitate de date înseamnă asta. Un „drive” din sticlă precum cel din imagine ar putea stoca filmul „Superman” de la Warner Bros, pe o suprafaţă de 75 x 72 x 2 mm.
Sistemul e gândit pentru a stoca cantităţi importante de date vitale, care nu vor fi distruse de dezastre naturale. Microsoft a fiert sticla, a pus-o la cuptor, microunde, în apă şi a făcut tot felul de teste de rezistenţă, iar voxelii au rămas intacţi. Mediile de stocare din sticlă ar putea fi adoptate la nivel guvernamental, de corporaţii şi medii în care se lucrează cu date importante.
Rămâne de văzut şi cum copiezi datele de pe sticlă. Deocamdată se vorbeşte despre industria cinematografică, dar eu mă gândesc mai mult la utilizări pe Staţia Spaţială Internaţională, unde un SSD sau HDD nu cred că o duce bine. Şi în domeniul cloud serverelor am putea vedea acest tip de sticlă.