În vreme ce marile companii tech îşi ţin „fermele” de servere în deşert sau pe mulţi acri de teren la marginea aglomerărilor urbane, Microsoft preferă o abordare inedită: scufundarea. Compania a lansat un data center subacvatic, scufundând 864 de servere aproape de coastele Scoţiei.
MS este un mare jucător pe piaţa de cloud şi ca atare data center-urile sunt vitale. Echipamentele au ajuns pe fundul mării aproape de Insulele Orkney. Face totul parte din Project Natick, o iniţiativă care încearcă să găsească moduri mai ecologice de a crea unităţi de data management la scară mare. Culmea e că nu e primul proiect de acest gen, iar în 2014 Microsoft pornea tot cu un data center submersibil.
Acesta includea echivalentul a 300 de PC-uri desktop, care au ajuns în Ocean în 2016, în scop de test. Submersibilul a operat în jur de 4 luni, iar acum suntem gata pentru varianta finală. 864 de servere pe 12 rack-uri uriaşe, într-un submersibil de mari dimensiuni şi sigilat, toate au fost scufundate. Totul a fost gândit să funcţioneze timp de 5 ani fără mentenanţă.
Data center-ul oferă 27.6 Petabytes de stocare, iar alimentarea cu energie se face printr-un cablu subacvatic, care are şi rolul de a conecta serverele la Internet. Acest sistem poate fi alimentat de centrale eoliene aflate lângă apă, deci nu există griji legate de picaje de curent. În plus răcirea e o bagatelă sub apă. Acest proiect va fi monitorizat timp de 12 luni, pentru a crea alte centere similare, care scad costurile de întreţinere.