În ultimele zile Microsoft părea să fi descifrat misterul terminalelor flexibile, publicând un brevet pentru baterii flexibile. Acum aflăm tot de o inovaţie din zona flexibilităţii, de această dată printr-un material flexibil revoluţionar dezvoltat de MIT şi care poate converti undele WiFi în curent electric.
Un terminal care converteşte undele electromagnetice AC în curent DC este numit un „rectenna”. MIT Rectenna foloseşte o antenă flexibilă RF, care capturează undele electromagnetice, inclusiv semnalul WiFi sub formă de unde AC. Antena se conectează la un terminal, un semiconductor bidimensional, gros de doar câţiva atomi.
Semnalele AC capturate devin apoi voltaj DC şi pot alimenta circuite electronice sau încărca baterii chiar. Terminalul rezultat va permite gadgeturilor cu alimentare pasivă să captureze şi transforme semnalul WiFi în curent DC. Materialul este flexibil şi se poate aplica precum o peliculă sau zonă rulabila pe spaţii mari.
Până acum Rectenna a fost aplicată pe electronice flexibile, echipamente medicale şi senzori. Experimentele au arătat că un device de acest gen poate produce în jur de 40 de microwatt de energie, când este expus la nivelul tipic de semnal WiFi. E suficient să alimentezi un LED sau un cip din silicon. Noul material inventat se numeşte molybdenum disulfit.