NASA se află de ceva vreme în căutarea robotului perfect pentru a îl trimite pe Marte. Au încercat cu rovere şi mici vehicule de explorare, iar mai nou se inspiră din lumea animală. Cea mai nouă găselniţă implică un soi de „viermi robotici” flexibili, care ar putea să supravietuisca binişor pe Planeta Roşie.
Conceptul de „robot moale” nu a fost explorat cum trebuie în ultimii ani, iar roboţii fabricaţi din silicon sau alt material pliabil ar putea să ofere noi oportunităţi la explorarea de planete străine. Componentele metalice ale roboţilor actuali sunt şi ele o idee bună, dar asta nu înseamnă că mecanismele lor sunt infailibile.
Roboţii din material moale şi flexibil pot fi mai rezistenţi şi se pot adapta mai uşor la mediul din jur, fiind imuni la căzături de exemplu. Uzura provocată de mişcare e o uriaşă problemă pe Marte, depăşită de aceşti roboţi. Atunci când robotul moale este activat şi trece curent prin el, se schimbă proprietăţile materialului din care este fabricat.
Ceea ce vedeţi în clip pot servi ca membre de robot, cu care să fie apucate roci spre exemplu. O bucată de cauciuc ajunge din plată în forma unui deget de om spre exemplu. Şi construcţia acestor roboţi se face mult mai uşor, pentru că e mai facil să imprimi 3D un robot, decât să îl construieşti din părţi metalice pe Marte.