Breaking news-ul ştiinţific de azi vine de la NASA, care a confirmat prezenţa apei pe Lună, satelitul natural al Pământului. Apa se găseşte pe suprafeţele expuse la soare de pe corpul ceresc şi nu doar în craterele mai puţin expuse de pe Lună.
E drept că ştiam că există apă pe Lună, dar doar sub formă de gheaţă, sau în cratere adânci, la care Soarele nu pătrunde. Apa expusă la radiaţia solară intensă, din cauza faptului că Luna nu are atmosferă ar avea tendinţa să fiarbă şi să dispară în cosmos. Totuşi o misiune recentă SOFIA (Stratospheric Observatory For Infrared Astronomy) a confirmat că există şi apă expusă la soare. Hidrogenul detectat pe zonele expuse este înglobat în molecule de apă, conform lui Paul Hertz, director al Diviziei Astrofizică de la NASA.
Oamenii de ştiinţa încă se întreabă cum apare această apă pe satelit şi cum poate rezista în acele condiţii anaerobe şi expuse la soare şi radiaţie puternică. SOFIA este un observator cosmic, care foloseşte un Boeing 747SP modificat pentru a ridica un telescop de 2.5 metri la 13.000 de metri altitudine, acolo unde face teste în banda infraroşie a spectrului electromagnetic. Studii de genul au arătat prezenta hidrogenului pe suprafaţa lunară prin hidratare.
Spectrograful a găsit aceste elemente şi molecule fiind cunoscută lungimea de undă a fiecărui element atunci când lumina îl atinge. Amprenta chimică a apei a fost descoperită astfel. Concentraţiile sunt de 100 până la 412 părţi per milion, adică 354 de mililitri pe metru păstrat de suprafaţă lunară, adică de 100 de ori mai secetos decât Sahara. NASA trebuie să descopere provenienţa apei şi modul în care se păstrează ea pe satelit, pentru a decide ce cantităţi de lichid trebuie să înmagazineze pe viitoarele misiuni de aselenizare (Artemis în 2024).