NASA a anunţat numele companiilor selectate pentru viitoarele sale proiecte ce implică adunarea de resurse extraterestre. Agenţia spaţială şi-a manifestat deja interesul de a colabora cu firme comerciale din zona enterprise pentru a aduna resurse din spaţiu. Colaborarea cu privatul nu e nouă şi SpaceX e cel mai bun exemplu de parteneriat fructuos cu NASA.
Prima etapă a noilor contracte este de a aduna de pe Lună stratul Regolith. În septembrie administratorul NASA, Jim Bridenstine a anunţat că agenţia spaţială analizează recoltarea de resurse din afara planetei noastre. Acest proiect ar creşte independenţa şi sustenabilitatea viitoarelor misiuni pe Lună şi Marte. Teoretic avem oameni din nou pe Lună în 2024 şi pe Marte în 2028-2030. Prin colectarea de resurse de pe sateliţi sau planete misiunile ar putea avea costuri mai accesibile.
Agenţia spaţială utilizează în special companii americane pentru aceste proiecte, dar caută şi parteneri internaţionali. A avut loc şi o licitaţie şi o listă cu propuneri de parteneri a fost selectată. Ei bine pe lista scurtă se află iSpace Europe din Luxembourg, Masten Space Systems din California, Lunar Outpost din Colorado şi iSpace din Japonia. Contractele pentru colectarea de resurse spaţiale sunt de 25.000 de dolari. E tot mai clar că următoarea aselenizare va fi un proiect în parteneriat stat-privat.
Compania din Colorado Lunar Outpost se va ocupa pe viitor cu adunarea unor materiale de pe Lună, mai precis de la Polul Sud al Lunii în 2023. Această companie va primi suma simbolică de 1 dolar pentru că avea deja o misiune proprie pregătită pentru a aduce probe de pe satelitul nostru, iar cedarea unei părţi din mostre spre NASA ar fi o bagatelă. iSpace Japan primeşte 5000 de dolari pentru a aseleniza cu modulul Hakuto-R pe care îl vedeţi mai sus în imagine. Misiunea are loc în 2022.
iSpace Europe are tot suma de 5000 de dolari şi va sosi pe Lună în 2023. Masten Space Systems are parte de 15.000 de dolari finanţare şi va ajunge pe Lună în 2023 cu un lander special. NASA a primit 22 de propuneri în total, de la 16-17 companii.