NASA explică ce e cu „păianjenii de pe Marte”, dintr-o fotografie recentă

0
1594

NASA a publicat recent o fotografie oficială în care prezenta o serie de formaţiuni de pe Marte, care arătau dubios de mult ca nişte arahnide. De fapt erau mici pete negre în peisajul roşiatic, iar mai jos aflaţi ce le provoacă.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acele semne au fost capturate de NASA Mars Reconnaissance Orbiter la mijlocul lunii mai la Polul Sud al planetei în timpul perioadei de iarnă. „Păianjenii” îşi fac apariţia la trecerea de la iarnă la primăvară, umplând terenul de pete de gen. Evident nu e vorba despre creaturi reale, ci mai degrabă de teren „araneiform”, un soi de muşuroaie dinamice.

Petele se formează în zonele unde dioxidul de carbon încălzeşte zonele îngheţate şi se eliberează gaz din acele pungi. Planeta Marte este „vie” când vine vorba de procese chimice şi meteorologice, având o activitate sezonieră diferită de cea a Pământului. Pe măsură ca gheaţa cu dioxid de carbon de sub suprafaţă se încălzeşte, se va forma gaz care rămâne prins sub suprafaţa planetei.

Creşte presiunea şi apar spărturi în gheaţă, deci şi acele puncte. Ba chiar se lasă şi cu erupţii de gaz în anumite zone, sau erupţii de praf. Dacă bate şi vântul puternic al planetei Marte, care ajunge şi la 300 km/h atunci petele de praf par a fi picioare de păianjen de sus. Conspiraţioniştii pot crede totuşi altceva…