NASA are multe misiuni în pregătire, Artemis care ne va duce pe Lună în următorii câţiva ani, dar şi un proiect cu SpaceX pentru amartizare. Pe lângă aceste misiuni pe corpurile cereşti apropiate de noi, a apărut acum spectrul unei misiuni în zonele mai îndepărtate ale sistemului solar. NASA ţinteşte acum spre Triton, o lună cu un comportament ciudat a planetei Neptun.
Nu e prima oară când NASA cochetează cu Triton, pentru că Voyager 3 a trecut aproape de acea lună cu 30 de ani în urmă. Imaginile trimise de acolo au fascinat generaţii întregi de atunci, stârnind interesul oamenilor de ştiinţă. Triton are o suprafaţă ce pare mai „tânără” decât majoritatea corpurilor cereşti din galaxie. Un material îngheţat proaspăt continua să tot iasă la suprafaţă pe acest satelit. Procesul se repetă iar şi iar.
Oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă ce este acel material care a ieşit la suprafaţă pe Triton şi de unde vine el. Există şi o încercare de a înţelege ce anume împinge acele materiale la suprafaţă. NASA a creat o nouă misiune care va lămuri misterul. Misiunea se numeşte Trident şi va deriva din unul dintre cele 4 studii conceptuale în dezvoltare pentru misiuni noi. NASA are de gând să selecteze 2 proiecte până în vara lui 2021 pentru a crea o misiune lansată în acest deceniu.
Triton mai are şi alte mistere în afară de materialul ejectat, cum ar fi faptul că orbitează în direcţie opusă a planetei Neptun. Nici o altă lună din întregul sistem solar nu face asta. Şi orbita are un unghi extrem de ciudat, care e foarte înclinat. Atmosfera sa include o ionosferă de 10 ori mai activă decât pe orice altă lună din sistemul nostru solar. Ce e ciudat e că ionosfera se încarcă de la Soare, doar că Triton şi Neptun sunt prea departe de Soare şi există o altă forţă care încarcă ionosfera.
Există „ceva” care generează foarte multă energie pe acea planetă şi nimeni nu ştie ce. Sonda Trident ar putea ajunge pe Triton până în 2040 pentru a face fotografii şi teste. Lansarea ar avea loc în 2025 şi alinierea cu planeta ar fi în 2038 pentru doar 13 zile.