NASA pregăteşte un telescop uriaş pe partea întunecată a Lunii; Seamănă cu Death Star

0
1686

Din ciclul „NASA a primit bani de la Trump”, americanii vor să construiască mai nou un telescop gigantic pe partea întunecată a Lunii. Ştiţi voi, acolo unde au ajuns chinezii şi acel nume de album Pink Floyd. Ceea ce vedem aici sunt doar schiţe ale proiectului, dar arată credibil şi amintesc teribil de mult de Death Star-ul din Star Wars. Avem detalii mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Faţă de Pământ, unde punem un telescop pe o înălţime cât mai mare, pe Lună acesta va fi amplasat într-un crater. NASA a început să dedice finanţare extra unei serii de proiecte NIAC (NASA Innnovative Advanced Concepts). Acolo cei care se ocupă cu ideile sunt invitaţi să vină cu cele mai trăznite concepte şi să „think outside the box”. Au apărut multiple idei, de la explorarea oceanelor de pe satelitul lui Jupiter Europa, până la platforme de aselenizare pentru misiunile Artemis de pe Lună.

Există chiar un concept pe bază de antimaterie, pentru a încetini o navă interstelară. Toate sună fantezist acum pe lângă un banal telescop uriaş. Ideea a venit de la expertul în robotică Saptarshi Bandyopadhyay, care vrea să construiască un telescop într-un crater natural al satelitului nostru. Rezultatul este un LCRT (Lunar Crater Radio Telescope), iar NASA a trecut deja mai departe proiectul şi i-a dedicat 120.000 de dolari. Bandyopadhyay şi colegii săi vor trebui să facă un soi de „proiect de fezabilitate”, cum ar zice românul, cu detalii despre construcţia sa, materiale şi inginerie.

Se va lucra mult la optică, design mecanic şi se va găsi un crater ideal. Trebuie luate în calcul şi transporturile de încărcături pe Lună şi uşurinţa de asamblare pe satelit. Avantajul unui telescop pe Lună faţă de Pământ ar fi uriaş. Pe Pământ avem semnale reflectate înapoi de ionosferă şi apoi mai sunt şi sateliţii în cale. Amplasând telescopul pe partea întunecată a Lunii îl protejăm de interferenţe şi de sateliţi. Vorbim aici despre un radiotelescop, care poate detecta şi semnale/lungimi de unde ale unor explozii de acum milioane sau chiar miliarde de ani.

Telescopul va fi construit într-un crater cu diametru între 3 şi 5 kilomeri. Câţiva roboţi DuAxel vor suspenda o mesă de 1 kilometru în diametru în crater pentru a construi pe ea structură. Aceşti roboţi se văd în acţiune mai jos. Sună perfect fezabil proiectul, dar cu criza economică ce ne paşte cred că va pierde finanţarea rapid.