NASA prezintă costumele spaţiale pentru viitoarea aselenizare, dar şi amartizare

0
1606

NASA a început să accelereze pregătirile pentru viitoarea aselenizare şi amartizare, prezentând viitoarele costume spaţiale ale astronauţilor. NASA a pus mare accent şi pe costumele compatibile şi pentru astronauţii de sex feminin şi din câte vedem a mizat mult pe patriotism, cu nişte nuanţe inspirate de steagul SUA.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acestea sunt echipamentele care vor fi purtate de astronauţii misiunii Artemis, menită pentru viitoarea aselenizare. Două prototipuri au fost prezentate oficial: cel portocaliu Orion Crew Survival System (purtat în timpul lansării şi intrării în atmosferă), dar şi cel roşu, alb şi albastru. Acest model patriotic e pentru explorarea lunară, celebrul „moon walking”.

Oficialii agenţiei spaţiale americane au subliniat că aceste costume sunt pentru toate tipurile de corpuri, feminin, masculin, cu câteva kilograme în plus sau minus. La bază designerii au pornit de la costumele din epoca misiunilor Apollo. Totuşi astronauţii din acele timpuri cădeau des în timp ce efectuau misiuni. Acum astronauţii vor putea parcurge distanţe lungi fără a cădea şi au uriaşul avantaj al faptului că pot flexa genunchii şi ridica obiecte deasupra capului, ceva ce nu se putea în anii ’60 şi ’70.

În plus, braţele sunt complet rotative. Astronauţii care vor ajunge pe Lună vor petrece până la 8 ore consecutive în acest echipament, deci clar ar trebui să fie comode sau măcar… utilitare. Cât despre costumele portocalii, acestea sunt pentru purtat în navele care vor aseleniza sau intra în atmosferă. Ele asigură sisteme de suport al vieţii timp de până la 6 zile, în cazul în care nava are probleme.

Noua generaţie de costume se numeşte xEMU şi îşi trage inspiraţia de la costumele purtate pe Staţia Spaţială Internaţională. Noile echipamente se flexează atât la membre, cât şi la brâu. Costumele sunt perfect ajustabile şi modulare, cu multiple părţi incorporabile şi modiifcari disponibile la umeri pentru a găzdui şi figuri mai late.

Praful lunar a fost o mare problemă la prima aselenizare, dar acum echipamentele au fost modificate ca atare. Pentru a scăpa de praf nu vor exista fermoare sau cabluri aici şi totul va fi sigilat. Costumele pot opera şi la temperaturi extreme, între 121 de grade Celsius şi minus 156 grade Celsius.

Variantele finalizate de costume vor sosi până în 2023. Dacă totul merge bine omul va fi pe Lună în 2024 şi vom vedea şi prima femeie pe satelitul natural al Pământului.