Scriam recent că SUA e gata de prima sa misiune după multă vreme cu astronauţi americani duşi în orbită de către o navă americană. De ani buni astronauţii din SUA se axau pe rachete şi navete din Rusia pentru a ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională. Ei bine într-un briefing organizat vineri, pe 1 mai, NASA a oferit detalii despre viitoarea misiune cu Space X Crew Dragon.
A fost de fapt un briefing atât organizat de NASA, cât şi de SpaceX, compania privată contractată pentru acest zbor. Au trecut 9 ani de când programul american Space Shuttle a fost închis, iar acum SUA e gata pentru a fi relevantă din nou în bătălia spaţială. Vă reamintesc că decolarea navetei are loc pe 27 mai, iar o rachetă Falcon 9 va duce capsula Crew Dragon spre Staţia Spaţială Internaţională. SpaceX a realizat în ultimele zile testul cu numărul 27 şi cel final pentru sistemul de paraşute de pe Crew Dragon Mark 3.
Testul a fost încheiat cu succes şi a reprezentat ultimul obstacol logistic în calea mării lansări. La ora actuală cel mai mare motiv de îngrijorare ar fi… vremea. Crew Dragon nu se poate lansa aşa facil ca un satelit, iar şefii misiunii trebuie să fie foarte atenţi la condiţiile meteo. Dragon Crew trebuie să revină pe Terra în caz de urgenţă doar dacă Oceanul este calm şi nu are apa agitată, pentru o amerizare fără probleme. Problema e ca primăvara şi vara furtunile sunt dese aproape de Florida.
Crew Dragon va intra în istorie, drept al optulea vehicul spaţial care duce oameni în orbită. Înaintea sa au fost US Mercury, Gemini, Apollo şi unităţile Space Shuttle de la americani, iar de la ruşi Vostok, Voskhod şi Soyuz. Chinezii au contribuit cu Shenzhou. O premieră e faptul că de această dată de proiect se ocupă o firmă privată. Pe 20 mai are loc un Review Meeting, care va prezenta pregătirile finale pentru misiune.
După lansare, va fi nevoie de 19 ore pentru ca Dragon să ajungă la Staţia Spaţială Internaţională şi să andocheze acolo. Astronauţii misiunii sunt Doug Hurley şi Bob Behnken, pe care îi vedeţi în imagini mai sus. Ei deja şi-au limitat interacţiunea cu alţi oameni, urmând să intre în carantină pentru a nu duce vreun virus pe Staţia Spaţială. Pe 27 mai ne dăm întâlnire cu toţii pe YouTube pentru a vedea lansarea legendară şi sperăm că totul să meargă bine.
Dacă iese cum doreşte Musk atunci urmează misiunea spre Lună în câţiva ani (2024 Misiunea Artemis).