Dacă filmul „Sunshine” a avut o tonă de neconcordanţe la nivel de fizică şi ideea de a ajunge „pe Soare” era absurdă, iată că NASA a găsit totuşi o cale de a ne explora astrul de aproape. Vor trimite o sondă specială în 2018, cu numele de „Parker Solar Probe”.
Numele său vine de la cel al lui Eugene Parker, cel care a descoperit vântul solar. Sonda se va apropia la doar 6.4 milioane de kilometri de Soare, ceea ce în termeni cosmici e o aruncătură de băţ. Eurgene Parker a publicat o lucrare excepţională în 1958, în care descria modul în care steaua din galaxia noastră emite energie sub formă de materie cu viteză ridicată. Lucrarea aborda şi tema magnetismului şi cea a plasmei.
La 6 milioane de kilometri distanţă de Soare, sonda va avea de înfruntat căldura şi radiaţii ca nici o altă navă produsă de umanitate până acum. Cel mai aproape de astru a trecut sonda Helios 2, ajungând la 43 de milioane de kilometri distanţă în 1976. Naveta va ajunge într-o zonă care nu a mai fost explorată până acum şi cunoscută doar prin măsurători şi optică.
Parker a propus o teorie ce afirmă că avem o „coroană” mai fierbinte a Soarelui decât astrul în sine. E vorba despre un inel de plasmă care ar urma să fie confirmat sau infirmat de sondă. Lansarea va avea loc în iulie sau august 2018, iar datele adunate vor ajuta la predicţii legate de „vremea” spaţială. E vorba despre frecvenţa furtunilor solare şi a exploziilor solare.
Vehiculul de explorare este realizat de către John Hopkins Applied Physics Laboratory şi va fi amplasat deasupra unei rachete Delta IV Heavy. Pentru a se apropia de Soare, sonda va trebui să treacă pe lângă Venus de 7 ori, pentru a atinge traiectoria corectă. De la distanţa de de 6 milioane de km vor fi observate în special mecanicile vântului solar.
Aşteptam cu înfrigurare… sau cu căldură actualizări legate de misiune.